października 27, 2014

CZEKOLADOWE CIASTO Z GRUSZKĄ

Poniedziałek przywitamy słodko i owocowo :)
Nie znam osoby, która nie lubiłaby gruszek i ciasta czekoladowego :)
Jako, że pracuje na etat staram się robić w domu szybkie i łatwe dania i takimi z wami się dzielę :)

  • jajka 6 szt
  • cukier 200 g
  • mąka 200 g
  • cukier waniliowy 16 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • gruszki 5 sztuk
  • olej 4 łyżki
  • cukier puder
  • morele suszone 1 opakowanie
  • orzechy włoskie 1 opakowanie
  • migdały 1 opakowanie
  • sól
  • kakao 6 łyżeczek
  • przyprawa do piernika
    Gruszki myjemy i obieramy. usuwamy gniazda a w jego miejsce dodajemy pokrojone morele suszone i mieszankę studencką pokruszoną Oddzielamy żółtko od białek. Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i mieszamy. Dodajemy cukier mieszając. Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia cukrem waniliowym i szczyptą przyprawy do piekarnika i mieszamy. Na końcu dolewamy olej. Przelewamy ciasto do formy. 
    Ustawiamy gruszki w ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok 60 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta posypujemy je cukrem pudrem. 

    A co myślicie żeby zamiast gruszek użyć jabłek?

1 komentarz:

  1. Bardzo efektownie się prezentuje z całymi gruszkami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.