A dziś na tapecie... bezy :)
Składniki:
Składniki:
-
cukier puder 200 g
-
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
-
ocet winny 1 łyżeczka
-
śmietana kremówka 200 ml
-
cukier puder 1 łyżka
-
sól
-
cukier puder 15 dkg
-
sok z cytryny 2 łyżki
-
woda 2 łyżki
-
serek mascarpone 250 gBEZY:
Piekarnik nastawić na 180C. Białka ubić z odrobina soli na sztywna pianę, 200 g dodając cukier puder. dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Masę przełożyć na blachę. Zmniejszyć temp do 150C i piec bezy 30 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić w nim bezy jeszcze kolejne 30 min. Nie wolno otwierać piekarnika
LUKIER:
15 dkg cukru pudru. Wymieszać 2 łyżki soku z cytryny. 2 łyżki gorącej wody. Polać na bezy
KREM MASCARPONE:
Śmietanę ubić z 1 łyżką cukru pudru. Mascarpone wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać śmietanę z cukrem pudrem i wymieszać. Krem położyć na warstwę lukru. A na krem owoce sezonowe Pokruszyc cukrem pudrem
pysznie:) bardzo lubię bezy, często robię bezę pavlova:)
OdpowiedzUsuń