listopada 22, 2014

CIASTO CZEKOLADOWE Z KAPUSTĄ KISZONĄ

Nie wiem kto pierwszy wymyślił przepis ale tego jest mnóstwo na różnych stronach.Pierwszy raz jednak przepis na ciasto z kapustą zobaczyłam na Cafe Babilon



2/3 szklanki kapusty kiszonej
1/2 szklanka kakao
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
15 dkg masła
1 1/2 szklanki cukru pudru
3 jajka
1 szklanka mleka
3 łyżki jagody w syropie
3 łyżeczki cukru waniliowego
250 ml śmietanki 36%
250 g serka mascarpone



Kapustę odciskamy i posiekać. przesiać do miski mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól. Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć. Dodać jajka i syrop jagodowy
. do masy dodać połowy suchych składników. Gdy się połączą dodajemy mleko. Wsypujemy resztę suchych składników mieszając. dodajemy kapustę i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy. pieczemy ok 40 min w temp 180 st. Wyjmujemy i studzimy. Ciasto przekroimy. Ze śmietany i 2 łyżeczkami cukru pudru ubijamy bitą śmietanę i dodajemy serek. mieszamy. Przekładamy na jedną warstwę ciasta. Drugą warstwę kładziemy na masę. Gotowe
 

1 komentarz:

  1. przyznam, że dziwniejszego pomysły nie spotkałam...chyba z wrażenia wypróbuję:]

    OdpowiedzUsuń