marca 22, 2016

BABECZKI LAWENDOWE POD MIODOWĄ CHMURKĄ


Jakiś czas temu byliśmy z mężem we Francji w Prowansji. Od razu zachwyciły nas pachnące Pola Lawendy. Piękne zachwycające krajobrazy, romantyczne spacery i my. Postanowiłam wrócić do Prowansji i upiekłam mężowi babeczki o zapachu Pola Lawendy. Delikatna nuta kwiatów idealnie łączy się z mocniejszą i charakterną cytryną

Składniki:
BABECZKI:
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia DELECTA
2 łyżeczki suszonej lawendy
60 g miękkiego masła
90 g cukru
60 g miodu
1 jajko
skórka z 1 cytryny
sok z cytryny
1 op. śmietany kremówki
odrobina ekstraktu waniliowego
KREM:
1 op. śmietanki 30%
1 op. serka mascarpone
30 g miodu
1 łyżeczka cukru pudru
DEKORACJA:
kuleczki pomarańczowe o smaku mango DECORADA

Przygotowujemy babeczki:
Ubijamy masło. Dodajemy po trochu cukru z miodem cały czas miksując. Dodajemy jajko i mieszamy. Następnie dodajemy sok z cytryny i skórkę z niej oraz ekstrakt waniliowy i miksujemy. Wlewamy kremówkę i miksujemy. Na sam koniec dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i lawendą. Babeczki przelewamy do formy do muffinek i pieczemy ok 20 minut w temp 180 st.

Przygotowujemy krem:
Śmietane ubijamy. Ubijamy śmietanę i dodajemy łyżeczkę cukru pudru. Ubijamy, Dodajemy mascarpone z miodem i ubijamy na sztywno/

Jak babeczki wystygną nakładamy krem na babeczki i posypujemy kuleczkami DECORADA



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz