marca 31, 2016

VOL AU VENT NA KREWETKOWYM RISOTTO

vol au vent to danie kuchni francuskiej z ciasta francuskiego z nadzieniem

Risotto to danie z kuchni włoskiej z podsmażonego ryżu na tłuszczu z cebulą i gotowanego w winie.

Jak spróbujecie będziecie robili to już zawsze.

Zmieniłam jednak trochę rodzaj ryżu i nie użyłam ryżu do risotto a ryżu parabolicznego :)

Gotowi?

Czego potrzebujemy:
1 opakowanie ciasta francuskiego
 200 g krewetek
250 g pomidorków cherry
2 torebki ryżu parboiled 
1 cebula
3 łyżki pomidorów krojone z dodatkiem chilli
50 ml oleju rzepakowego
80 ml białego wina
1 szklanka bulionu warzywnego 
sól
cukier
świeże oregano


Z ciasta francuskiego wycinamy trzy okręgi, w dwóch z nich wycinamy jeszcze mniejszy otwór i wszystkie łączymy ze sobą białkiem. Robimy tak do momentu aż ciasto się skończy. Następnie przekładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15 min w temp. 180 st.

Pomidorki cherry kroimy na pół, odrobinę solimy i obsypujemy cukrem. Pieczemy aż zmiękną.


 Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę przez ok 4 minuty. Jak zmięknie dodajemy czosnek. Chwilę dusimy i dodajemy krewetki. Smażymy je 4 minuty i odkładamy na bok. 
wsypujemy ryż smażymy 2 minuty i polewamy następnie białym winem. Jak wino wyparuje, dolewamy pomału szklankę bulionu. 
Jak ryż będzie miękki dodajemy pomidory krojone z chilli, podsmażone krewetki, pomidorki cherry i posiekane oregano.

Garnuszki z ciasta francuskiego faszerujemy risotto. Gotowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.