kwietnia 04, 2016

ZUPA KREM Z POMIDORÓW I PIECZONEJ PAPRYKI ZAPIEKANA W TARCIE

Na święta przygotowałam żur zapiekany. w tarcie. Zrobił taką furorę, że postanowiłam dziś przygotować zupę pomidorową w tym samym stylu co tarta. Ja nie znam osoby, która nie lubi pomidorowej :)

Co potrzebujemy:
CIASTO KRUCHE:
400 g mąki pszennej
200 g masła gostyńskiego
2 żółtka
łyżeczka soli
6 łyżek zimnej wody


ZUPA POMIDOROWA 
3 puszki pomidorów krojonych ŁOWICZ
2 czerwone papryki
2 cebule
2 jajka
3 łyżki śmietany
1 ząbek czosnku
szczypta chilli
400 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta cukru
bazylia
oliwa z oliwek
sól
pieprz
1 op. mozarella


Ze składników ugniatamy ciasto kruche. Mąkę ze startym masłem ucieramy na kruszonkę. Dodajemy żółtka, sól i wodę i ugniatamy do powstania jednolitej konsystencji. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu.

Cebulę kroimy w ćwiartki i obieramy. Paprykę kroimy na pół i czyścimy z gniazd nasiennych. Kropimy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy wraz z czosnkiem ok 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika, jak warzywa ostygną obieramy paprykę i ściągamy łupinę z czosnku.

Du bulionu dodajemy pomidory z puszki ŁOWICZ, upieczone warzywa oraz przyprawiamy solą, pieprzem, chilli, cynamonem oraz bazylią. Do smaku dodajemy odrobinę cukru.

Gotujemy wszystko razem ok 15 minut. Dodajemy jajka, zabielamy śmietaną i blenduejmy wszystko na gładki krem.

Formę do tarty wykładamy ciastem kruchym. Na spód tarty wykładamy cebulę, zalewamy ją zupą pomidorową i dodajemy mozarellę.

Wszystko zapiekamy ok 30 minut. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz