Na święta przygotowałam żur zapiekany. w tarcie. Zrobił taką furorę, że postanowiłam dziś przygotować zupę pomidorową w tym samym stylu co tarta. Ja nie znam osoby, która nie lubi pomidorowej :)

Co potrzebujemy:
CIASTO KRUCHE:
400 g mąki pszennej
200 g masła gostyńskiego
2 żółtka
łyżeczka soli
6 łyżek zimnej wody
ZUPA POMIDOROWA
3 puszki pomidorów krojonych ŁOWICZ
2 czerwone papryki
2 cebule
2 jajka
3 łyżki śmietany
1 ząbek czosnku
szczypta chilli
400 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta cukru
bazylia
oliwa z oliwek
sól
pieprz
1 op. mozarella
Ze
składników ugniatamy ciasto kruche. Mąkę ze startym masłem ucieramy na
kruszonkę. Dodajemy żółtka, sól i wodę i ugniatamy do powstania
jednolitej konsystencji. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na czas
przygotowania farszu.
Cebulę kroimy w ćwiartki i obieramy. Paprykę kroimy na pół i czyścimy z gniazd nasiennych. Kropimy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy wraz z czosnkiem ok 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika, jak warzywa ostygną obieramy paprykę i ściągamy łupinę z czosnku.
Du bulionu dodajemy pomidory z puszki ŁOWICZ, upieczone warzywa oraz przyprawiamy solą, pieprzem, chilli, cynamonem oraz bazylią. Do smaku dodajemy odrobinę cukru.
Gotujemy wszystko razem ok 15 minut. Dodajemy jajka, zabielamy śmietaną i blenduejmy wszystko na gładki krem.
Formę do tarty wykładamy ciastem kruchym. Na spód tarty wykładamy cebulę, zalewamy ją zupą pomidorową i dodajemy mozarellę.
Wszystko zapiekamy ok 30 minut. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem
Co potrzebujemy:
CIASTO KRUCHE:
400 g mąki pszennej
200 g masła gostyńskiego
2 żółtka
łyżeczka soli
6 łyżek zimnej wody
ZUPA POMIDOROWA
3 puszki pomidorów krojonych ŁOWICZ
2 czerwone papryki
2 jajka
3 łyżki śmietany
1 ząbek czosnku
szczypta chilli
400 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta cukru
bazylia
oliwa z oliwek
sól
pieprz
1 op. mozarella
Cebulę kroimy w ćwiartki i obieramy. Paprykę kroimy na pół i czyścimy z gniazd nasiennych. Kropimy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy wraz z czosnkiem ok 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika, jak warzywa ostygną obieramy paprykę i ściągamy łupinę z czosnku.
Du bulionu dodajemy pomidory z puszki ŁOWICZ, upieczone warzywa oraz przyprawiamy solą, pieprzem, chilli, cynamonem oraz bazylią. Do smaku dodajemy odrobinę cukru.
Formę do tarty wykładamy ciastem kruchym. Na spód tarty wykładamy cebulę, zalewamy ją zupą pomidorową i dodajemy mozarellę.
Wszystko zapiekamy ok 30 minut. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.