listopada 19, 2016

KAWOWA GRANITA Z CHILLI

Granita czyli mrożony napój na bazie kawy lub owoców (najczęściej są to cytrusy). Ja przygotowałam swoją granitę na bazie kawy INKA KLASYCZNEJ, mleczka koksowego i szczypty przyprawy korzennej

500 ml zaparzonej Kawa Inka Klasyczna
4 łyżeczki cukru
pól szklanki mleczka kokosowego
szczypta przyprawy CHILLI

2 Plastikowe pojemniki (pudełko) wstawić do zamrażalki. W tym czasie parzymy kawę. Dodajemy cukier wymieszany z PRZYPRAWĄ CHILLI. Mieszamy do rozpuszczenia. Czekamy aż kawa się schłodzi. Z chłodnej kawy odlewamy 1/3 kawy i mieszamy ją z mlekiem

Kawy przelewamy do schłodzonych pojemników i wsadzamy do zamrażalki. Po godzinie wyciągamy kawy i mieszamy widelcem mrożącą się masę. Wstawiamy z powrotem do lodówki. Po wykonaniu czynności 3 razy dodajemy kawę z mlekiem do czarnej kawy i delikatnie mieszamy do połączenia się tych dwóch kaw. Wkładamy do zamrażalki. Po godzinie ponownie mieszamy kawę widelcem i wkładamy do zamrażalnika. Czynność mieszania widelcem powtarzamy tak długo aż kawa mocno się zmrozi ale będzie cały czas w postaci kryształków.

Kawę przekładamy do szklanek lub kieliszków i podajemy od razu do zjedzenia.

Ja dodatkowo przyozdobiłam kieliszki cukrem z wodą.


Kawę możemy podać w okresie świątecznym ponieważ idealnie jej smak wkomponuje się w bożonarodzeniowy nastrój





Łączy przyjemne z naturalnym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz