marca 25, 2017

TARTA Z ŻURKIEM I OLEJEM RZEPAKOWYM

Niedługo Wielkanoc. czas pomału mysleć o tym co znajdzie się na stole podczas wielkanocnego śniadania.

Jedną z moich propozycji jest Tarta z żurkiem

Składniki:
CIASTO KRUCHE:
400 g mąki pszennej
200 g masła schłodzonego
2 żółtka
1 łyżeczka soli
6 łyżek wody

FARSZ:
4 cebule czerwone
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
biała kiełbasa
ok 3 jajek ugotowanych na twardo
400 ml żurku
1 łyzka chrzanu
300 ml śmietany
3 jajka
majeranek

Mąkę z solą  ugniatamy z masłem. Dodajemy żółtka i wodę. Zagniatamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Zawijamy ciasto w folie i odkładamy do lodówki na 2 godziny.

Cebulę kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy miód i smażymy ok 5 minut mieszając aby się nie przypaliło. Odkładamy na bok.

Ugotowane jajka kroimy na ćwiartki lub plasterki.

Żurek gotujemy na białej kiełbasie z chrzanem i z majerankiem. Dodajemy śmietanę  nieugotowane jajka. Mieszamy do połączenia się składników. Ugotowaną kiełbasę kroimy w plasterki.

Ciasto wykładamy do formy. Nakłuwamy spód widelcem. Dodajemy na sam spód cebulę. Zalewamy cebulę żurkiem. Dodajemy jajka i kiełbasę

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180-190 st przez ok 25 minut..

Dlaczego Oleju rzepakowego nie może zabraknąć podczas wielkanocnego przygotowania
* olej rzepakowy to nieograniczone możliwości; desery, mięsa, sałatki i ryby. Nadaje się do wszystkiego
* olej rzepakowy to zdrowie. Jest to jeden z najzdrowszych olejów na świecie
* olej rzepakowy to lepszy smak potraw. Nawet niejadek zje obiadek





2 komentarze: