marca 28, 2017

LODY BUDYNIOWE W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Lubicie lody? Pewnie tak. A co powiecie na lody budyniowe?

1 op. budyniu do kremów i ciasta WINIARY
3 łyżki cukry brązowego
garść pokruszonych płatków śniadaniowych
2 żółtka
500 ml mleka
szczypta cynamonu
1 op. ciasta francuskiego
1 białko
dżem

Przygotować budyń do ciast i kremów wg przepisu na opakowaniu. Studzimy co jakiś czas mieszając w zimnej wodzie.
Żółtka ubić z cukrem w parze wodnej na jasny krem. Studzimy.


Budyń mieszamy z żółtkami małymi partiami. Przekładamy masę do pudełka plastikowego i wkładamy do zamrażalnika. Co jakiś czas mieszamy aby pozbyć się kryształków.
Zamrożone lody miksujemy na gładką masę i mrozimy.


Na wierzch posypujemy pokruszone płatki śniadaniowe i cynamon i mieszamy. Zamrażamy
Z ciasta francuskiego wycinamy grubsze paski i nakłuwam widelcem. Owijam paski foremki do zapiekania i smaruję białkiem


Pieczemy ok 20 minut do zarumienienia się. 


Po wystudzeniu zdejmuje ciasto z foremek
Do środka ciasta francuskiego wkładam wycięty krążek lodów i smaruje delikatnie dżemem 


Podajemy od razu po przygotowaniu



                     'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz