czerwca 16, 2017

IMIENINOWY TORCIK PIETRUSZKOWY Z MORELAMI

Trwa właśnie kampania Uczymy się słodzić, która ma na celu uświadomienie społeczeństwu, że cukier jest potrzebny naszemu organizmowi. Podczas kampanii nauczymy się jak słodzić, aby było zdrowo.

Cukier jest dobry jeżeli używamy go z głową. Ważna jest również aktywność fizyczna.


Ja przygotowałam dziś dla Was wyjątkowy imieninowy torcik  pietruszkowy

Czego potrzebujemy:
3 jajka
5 łyżek oleju kokosowego
3/4 szklanki CUKIER POLSKI
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta imbiru
2 korzenie pietruszki
1/2 łyżeczki cukru waniliowego.

Krem:
800 g serka typu greckiego
1/4 szklanki cukru pudru CUKIER POLSKI
1 łyżka żelatyny

morele do dekoracji

Pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce. Mąkę mieszamy z imbirem i proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej i mleko. Wszystko mieszamy. Dodajemy do masy pietruszkę, mąkę i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. Dodajemy białka i mieszamy do połączenia się składników.

Masę przelewamy do formy 24 cm i pieczemy ok 15 minut w temp 180 st. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Durszlak wykładamy ręcznikiem papierowym i przelewamy jogurt. Wstawiamy do lodówki na 2godziny. Durszlak ustawiamy na misce. Po kilku godzinach serwatka oddzieli się i powstanie gęsty jogurt.

Jogurt przekładamy do miski i ubijamy. Na ostatnią minutę dodajemy cukier puder i rozpuszczoną żelatynę w 3 łyżkach wody. Ubijamy.

Wystudzone ciasto kroimy na 2 części tak aby powstały 2 spody. Jedną część układamy i dajemy porcje kremu. Na porcje kremy układamy 2 część ciasta. Na wierzch dodajemy krem, którym smarujemy również brzegi ciasta.

Morele kroimy w plasterki i układamy je na wierzchu tortu.




Cukier z głową

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz