czerwca 08, 2017

LODY Z MASŁA PALONEGO

Ostatnio u mnie bardzo lodowo :) Zapraszam Was na kolejny letni przepis


masło palone
1 kostka masła

lody
1,5 szkl. śmietanki 30%
2,5 szkl. mleka
100 g cukru
100 g masła palonego
5 żółtek.

Przygotowujemy masło palone.
Kostkę masła


Masło kroimy na mniejsze części i wrzucamy na patelnię o jasnym dnie. Na małym ogniu podgrzewamy masło aż uzyska złoty kolor. (uwaga żeby nie przypalić masła). Jak masło jest gotowe to przelewamy do zimnego naczynia.

Śmietankę i mleko podgrzewamy do zagotowania. Żółtka z cukrem ubijamy na puszystą masę a następnie dodajemy przestudzone mleko ze śmietanką. Dodajemy masło palone i gotujmy aż zgęstnieje. (Nie możemy doprowadzić do wrzenia bo zetną nam się żółtka).

Lekko gęsta masę schładzamy. Następnie przekładamy do pojemnika i zamrażamy w zamrażalce przez ok 4-5 godzin. Co ok godzinę mieszamy nasze lody aby nie wytworzyły się kryształki lodu. Wyjmujemy kilka minut przed podaniem.

5 komentarzy:

  1. Wygladaja pysznie, musze wyprobowac.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczę, ciekawy przepis. Tylko skąd wziąć masło palone?? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest jak zrobić masło palone :)

      Usuń
    2. Ahaa, ok :) A myślałam, że gdzieś to masło się kupuje :)

      Usuń