lipca 20, 2017

LETNIE TARTALETKI SZPINAKOWE Z POMIDORAMI

Czasami nadchodzą takie dni kiedy schabowy nudzi a sałatki są zbyt banalne. Kiedy mam wolne w pracy staram się urozmaicać posiłki i podawać coś innego, ale zdrowego i lekkiego.

Do przepisu wykorzystałam pomidory, które zjadamy garściami. W tartaletkach jest również szpinak, który nadaje ciastu delikatny zielony kolor. W takim wydaniu każdy polubi szpinak :)

Zapraszam więc na letnie tartaletki.

Składniki:
60 g płatków śniadaniowych kukurydzianych
140 g mąki
55 ml oliwy z oliwek
75 ml zimnej wody
1 jajko
3 łyżki musztardy
3 czerwone pomidory
3 żółte pomidory
sól
pieprz
ulubione zioła


Mąkę mieszamy z płatkami śniadaniowymi, posiekanym szpinakiem i solą. Dodajemy wodę, oliwę z oliwek i jajko. Ugniatamy aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk.

Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy formy na tartaletki i nakłuwamy spód widelcem. Podpiekamy w 180 st przez ok 7 minut.

Spód podpieczonych tartaletek smarujemy musztardą a następnie pokrojone w półksiężyce lub plastry pomidory (naprzemiennie kolorami).
Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek. Pieczemy do uzyskania złotego koloru. Podajemy ciepłe.

3 komentarze:

  1. Wyglądają obłędnie, chętnie wypróbuje ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jezu, twój blog jest tak fajnie prowadzony, szkoda że mało masz komentarz pod postem, widać że ludzie nie lubią brudzić sobie rąk i zrobić coś dla siebie i samemu bez żadnej chemii oraz kupowania gotowych dani. Jak tak patrze na te zdjęcia to aż by rzucił się przez ekran komputera zjeść to wszystko. Mam pytanie. Czy ty sama te zdjęcia robisz? Bo tak realistycznie wyglądają i tak perfekcyjnie.

    OdpowiedzUsuń