lipca 21, 2017

LODY Z SERA ŻÓŁTEGO Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Od firmy Mońki dostałam paczkę ich produktów. W paczce niespodziance znalazły się sery topione jak i żółte. Dodatkowo zostałam zaproszona do wzięcia udziału w konkursie aby na bazie sera przygotować danie.

Myślałam o zupie serowej ale byłoby to zbyt banalne. Kotlety z serem też nie są jakieś WOW. Pokusiłam się więc o przygotowanie na bazie sera gouda lodów wytrawnych. Podałam je z pokruszonymi orzechami i suszonymi pomidorami. Danie jest dość proste do zrobienia i każdy sobie poradzi.

Firma Mońki od 40 lat kieruje się zasadą, że wszystkie produkty są produkowane z poszanowaniem przyrody. To firma dostosowuje się do przyrody a nie przyroda do firmy.
Wszystkie produkty posiadają certyfikat jakości dzięki czemu wiemy co jemy.

A teraz czas na to co najważniejsze:
35 dag startego sera gouda MOŃKI
2 szklanki śmietany 12%
szczypta soli
szczypta pieprzu cayenne
orzechy
kilka suszonych pomidorów

Śmietanę wymieszać ze startym serem, solą i pieprzem w stalowej misce. Miskę ustawić na garnku z wrząca wodą i mieszać masę do powstania jednolitej gładkiej masy.

Zostawiamy do wystudzenia.

Masę przetrzeć przez sitko i wlać do pojemnika. Wstawić do zamrażalki na ok 5 godzin. Co 2 godziny masę należy zmiksować aby lody nie skrystalizowały się.





Podajemy z pokrojonymi pomidorami suszonymi i pokruszonymi orzechami.





5 komentarzy:

  1. Lody wyglądają apetycznie, natomiast nie zachęca mnie ich smak. Może jakbym spróbowała, to bym zmieniła zdanie.
    Ładne zdjęcia, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. O, masz na prawdę fajnie zrobioną stronę. Zdjęcia są świetnie wykonane. Widać, że przykładasz się do tworzenia wpisów. Pozdroawiam. Zaobserwuję cię, bo myślę, że skorzystam z Twoich przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda naprawdę smacznie!

    Hejka! Będzie mi bardzo miło, jeżeli wpadniesz na mojego bloga i zostawisz po sobie ślad w postaci obserwacji oraz komentarza. ☺ normalbutdidnot.blogspot.com (click)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda na smaczne :) Może sama tego spróbuje :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo oryginalny i ciekawy przepis :)
    W wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.