Winiary wprowadziło na rynek przezroczyste galaretki. Dzięki nim możemy wyczarować wspaniałe desery.
Producent na swojej stronie pisze: "Nowa Galaretka Przezroczysta WINIARY ma unikalny winogronowy smak, a także oryginalna, przezroczystą formę, która z łatwością odmieni ulubione desery. Można używać jej zarówno jako dodatku do ciast, ale także podawać w formie samodzielnego deseru w towarzystwie ulubionych owoców. Efekt za każdym razem pysznie zaskoczy – nie tylko wyglądem, ale i smakiem."
Ja chciałam sprawdzić czy galaretka jest rzeczywiście przezroczysta i desery wyglądają przepięknie.
Jest lato więc myślałam nad deserem letnim ale jednocześnie smacznym. Wymyśliłam więc miętowy sernik na bazie spodu sernika florentyńskiego.
Składniki:
Spód:
25 g posiekanych wiśni kandyzowanych
25 g posiekanej skórki pomarańczowej
25 g posiekanej suszonej żurawiny
100 g zblendowanych płatków migdałowych
25 g mąki pszennej
50 g masła
60 g cukru
25 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżeczka kakao
Ciasto:
1 kg twarogu do sernika
200 g cukru
6 łyżeczek żelatyny
8 łyżek zimnej wody
4 łyżki soku z cytryny
500 ml śmietanki kremówki
2 garśie świeżej mięty
100 g cukierków miętowych
2 galaretki przezroczyste WINIARY
posiekana czekolada gorzka lub mleczna
Przygotowujemy spód:
Rozpuszczamy masło z cukrem (cukier się całkowicie nie rozpuści). Zdejmujemy z ognia i dolewamy śmietankę. Wiśnie, skórkę pomarańczową, żurawinę, płatki migdałowe i mąkę i kakao mieszamy. Dodajemy do bakalii przestudzone masło z cukrem i mieszamy.
Bakaliami z masłem wykładamy spód tortownicy i ugniatamy łyżeczką. Pieczemy spód 1 temp 160 st przez ok. 10 minut. Studzimy spód.
Przygotowujemy ciasto:
100 ml śmietany kremówki gotujemy z 1 garścią mięty i zostawiamy pod przykryciem aż mięta odda smak i kolor. Odcedzamy śmietanę od mięty.
Ser miksujemy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i czekamy aż napęcznieje. Na parze wodnej podgrzewamy żelatynę aż stanie się płynna.
Do masy twarogowej dodajemy żelatynę i sok z cytryny. Garść listków mięty szatkujemy i mieszamy ze śmietanką zagotowaną z miętą. Dodajemy do masy twarogowej i mieszamy.
Pozostałe 400 ml śmietanki ubijamy i dodajemy do twarogu. Mieszamy. Dodajemy pokruszone cukierki miętowe i mieszamy z masą twarogową.
Masę serową przelewamy na wystudzony spód florentyński, i posypujemy posiekaną czekoladę i zostawiamy w lodówce na ok 2 godziny.
W międzyczasie rozpuszczamy 2 torebki galaretki WINIARY przezroczystej i czekamy do wystudzenia.
Po 2 godzinach kroimy sernik na mniejsze części i układamy w formie kawałek obok kawałka (między kawałkami powinno być ok 2 cm wolnego miejsca. Ja układamy w formie keksowej). Zalewamy serniczki wystudzoną ale jeszcze nie stężałą galaretką. Wkładamy do lodówki aż galaretka stężeje.
Producent na swojej stronie pisze: "Nowa Galaretka Przezroczysta WINIARY ma unikalny winogronowy smak, a także oryginalna, przezroczystą formę, która z łatwością odmieni ulubione desery. Można używać jej zarówno jako dodatku do ciast, ale także podawać w formie samodzielnego deseru w towarzystwie ulubionych owoców. Efekt za każdym razem pysznie zaskoczy – nie tylko wyglądem, ale i smakiem."
Ja chciałam sprawdzić czy galaretka jest rzeczywiście przezroczysta i desery wyglądają przepięknie.
Jest lato więc myślałam nad deserem letnim ale jednocześnie smacznym. Wymyśliłam więc miętowy sernik na bazie spodu sernika florentyńskiego.
Spód:
25 g posiekanych wiśni kandyzowanych
25 g posiekanej skórki pomarańczowej
25 g posiekanej suszonej żurawiny
100 g zblendowanych płatków migdałowych
25 g mąki pszennej
50 g masła
60 g cukru
25 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżeczka kakao
1 kg twarogu do sernika
200 g cukru
6 łyżeczek żelatyny
8 łyżek zimnej wody
4 łyżki soku z cytryny
500 ml śmietanki kremówki
2 garśie świeżej mięty
100 g cukierków miętowych
2 galaretki przezroczyste WINIARY
posiekana czekolada gorzka lub mleczna
Przygotowujemy spód:
Rozpuszczamy masło z cukrem (cukier się całkowicie nie rozpuści). Zdejmujemy z ognia i dolewamy śmietankę. Wiśnie, skórkę pomarańczową, żurawinę, płatki migdałowe i mąkę i kakao mieszamy. Dodajemy do bakalii przestudzone masło z cukrem i mieszamy.
Bakaliami z masłem wykładamy spód tortownicy i ugniatamy łyżeczką. Pieczemy spód 1 temp 160 st przez ok. 10 minut. Studzimy spód.
100 ml śmietany kremówki gotujemy z 1 garścią mięty i zostawiamy pod przykryciem aż mięta odda smak i kolor. Odcedzamy śmietanę od mięty.
Ser miksujemy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i czekamy aż napęcznieje. Na parze wodnej podgrzewamy żelatynę aż stanie się płynna.
Do masy twarogowej dodajemy żelatynę i sok z cytryny. Garść listków mięty szatkujemy i mieszamy ze śmietanką zagotowaną z miętą. Dodajemy do masy twarogowej i mieszamy.
Pozostałe 400 ml śmietanki ubijamy i dodajemy do twarogu. Mieszamy. Dodajemy pokruszone cukierki miętowe i mieszamy z masą twarogową.
Masę serową przelewamy na wystudzony spód florentyński, i posypujemy posiekaną czekoladę i zostawiamy w lodówce na ok 2 godziny.
W międzyczasie rozpuszczamy 2 torebki galaretki WINIARY przezroczystej i czekamy do wystudzenia.
Po 2 godzinach kroimy sernik na mniejsze części i układamy w formie kawałek obok kawałka (między kawałkami powinno być ok 2 cm wolnego miejsca. Ja układamy w formie keksowej). Zalewamy serniczki wystudzoną ale jeszcze nie stężałą galaretką. Wkładamy do lodówki aż galaretka stężeje.
'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'
wygląda dość ciekawie :) zastosowanie tych galaretek przezroczystych jest coraz szersze widzę :D chętnie bym spróbowała tego !
OdpowiedzUsuńhttp://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/