września 01, 2017

KUKURYDZIANY DUTCH BABY NA BAZIE SOSU JASNEGO #ŁOWICZ

Rodzina. Ja i mąż. Łączy nas miłość do naleśników. Ja jednak preferuje naleśniki na słodko. On woli jak na talerzu leży coś ostrzejszego. Moje oczy świecą się przy śniadaniach z nutą owoców. On je warzywa aż mu się uszy trzęsą.
Jedno jest jednak pewne. Naleśniki się nam nie znudzą ponieważ można wyczarować z nich najróżniejsze smaki. Raz zjemy naleśniki pomarańczowe a innym razem kukurydziane.

Kiedy zobaczyłam w sklepie jasny sos Łowicz nie mogłam nie kupić. Mam z jego udziałem sporo pomysłów w głowie. Na pierwszy ogień jednak poszły naleśniki z dodatkiem sosu Jasnego. Połączyłam w tym daniu słodką kukurydzę i warzywa. Wyszło coś pysznego.

Na stronie internetowej producent pisze: "Jasny Sos Uniwersalny Łowicz docenią zarówno amatorzy kuchni tradycyjnej, jak i współczesnej. Po dodaniu łyżeczki musztardy zamienia się w kremowy sos musztardowy. Z dodatkiem chrzanu staje się wyrazistym sosem chrzanowym. W duecie z koperkiem tworzy delikatny sos koperkowy. Wyśmienicie wypada też w towarzystwie boczku, śmietany i spaghetti jako uwielbiane spaghetti a’la carbonara czy kurczaka, szpinaku i ryżu jako rozpływający się w ustach kurczak w sosie szpinakowym. Sos jej idealny do pieczenia, duszenia i podgrzewania."

Ja sprawdziłam czy na pewno.

Dutch baby to pieczony naleśnik, który powstał w Stanach Zjednoczonych. W Niemczech nazywany jest Bismarck a w Finlandii Pannukakku. U nas jest to po prostu pieczony naleśnik. Dutch baby zachowuje się jak suflet - rośnie, ale po wyjęciu z piekarnika opada.
Składniki:
1 słoik sosu Jasnego Łowicz
1 mała puszka kukurydzy
1 pomidor
1 świeży ogórek
1 cebula
3 jajka
80 g mąki pszennej
125 ml mleka
sól
pieprz
szczypta chilli
25 ml oleju rzepakowego
szczypta cukru
Sos jasny Łowicz blenduje z 2 łyżkami kukurydzy z puszki i szczyptą chilli.

Mąkę przesiewam do miski. Dodaje sól, cukier, pieprz. Mieszam. Dodaje jajka i mleko i wszystko razem miksuje do gładkiej konsystencji. Dodaje 2 łyżki sosu kukurydzianego i mieszam.

Odstawiam ciasto na 20 minut żeby odpoczęło.

Nagrzewam piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym lub patelnią do 250 st C

Pomidor, ogórek, cebulę kroję w większe cząstki. Mieszam je razem wraz z przyprawami i 2 łyżkami kukurydzy.

Rozgrzane naczynie lub patelnię smaruję olejem rzepakowym i wlewam ciasto. Podpiekam ok 3-4 minut. Dodaje następnie na naleśnika warzywa i polewam 1-2 łyżkami sosu. Piekę ok 10-13 minut do uzyskania złotego koloru naleśnika.

Pozostały sos zagotowuje i przelewam do mniejszego pojemnika. Dutch baby podaje gorący z dodatkiem sosu kukurydzianego. #lowicz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz