sierpnia 30, 2017

CHLEB PIERNIKOWY Z GARNKA


Jeden z lepszych i najprostszych domowych chlebów. Pieczywa tego nie wyrabia się tylko miesza łyżką dzięki czemu jest miękki w środku, a jego skórka jest chrupiąca. Pieczywo jest czasochłonne ale bardzo łatwe.
Składniki:
5 pierników Katarzynki Kopernika z Torunia
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
15 g świeżych drożdży
300 g chłodnej wody
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka imbiru
3 łyżki pestek słonecznika


Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, cukier, pokruszone pierniki, gałkę muszkatołową, imbir i pestki słonecznika.
Drożdże rozpuścić w wodzie a następnie dolać do suchych składników.
Przez ok 2 minuty Mieszamy ciasto drewnianą łyżką tak aby zgarniać mąkę do środka.
Ciasto będzie klejące i zgrubnie połączone. Ciasto przykrywamy i zostawiamy na ok 14 godzin w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie nasze ciasto wyjmujemy z miski na szmatkę oprószoną mąką łączeniami do dołu. Przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny.
Nagrzewamy piekarnik oraz garnek do stopni 250 st st C.
Ciasto wkładamy do gorącego garnka łączeniami do góry, przykrywamy przykrywką i pieczemy ok 30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy chleb z piekarnika i po wystudzenia kroimy.
Smacznego


Przepis bierze udział w konkursie #przepisnakopernika na stronie http://kopernik.com.pl/konkurs/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz