września 21, 2017

PIECZONY NALEŚNIK NA BULIONIE ZE SZPINAKIEM

U nas na stół wjechał naleśnik. Ale nie taki zwykły. Naleśnik na bulionie KRAKUS z nutą cytrynowego vinegrette. Dodatkowo jest dużo natki pietruszki.
Naleśnik możemy przygotować według własnych upodobań jednak zachęcam do spróbowania go w tej wersji. Mój mąż mimo, że nie lubi szpinaku (ja zresztą też) tą wersję uwielbiamy.

Składniki:
4 łyżki masła
6 jajek
rozcieńczony bulion KRAKUS warzywny w 3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka soli
pieprz
1 szklanka mąki
1/2 szklanki startego sera
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
tymianek do smaku

WIERZCH
szpinak
cytrynowy vinegrette
pomidor
żółta papryka
ser żółty starty
kabanos



Jajka mieszamy razem z mlekiem z bulionem, solą i pieprzem. Dodajemy mąkę oraz ser i mieszamy do połączenia się składników.


Nagrzać piekarnik do 250 st wraz z naczyniem żąroodpornym lub patelnią. Gdy naczynie będzie gorące smarujemy je masłem i wylewamy ciasto naleśnikowe. Posypujemy szczypiorkiem, natką pietruszki oraz tymiankiem.
Pieczemy ok 20 minut do uzyskania złotego koloru.

Pomidor i paprykę kroimy w kostkę.. Kabanosa kroimy w drobne plastry.


Szpinak blanszujemy. Pokrapiamy delikatnie cytrynowym vinegrette.

Na upieczonego naleśnika dodajemy pomidora, paprykę, ser, kabanosa oraz szpinak. Podajemy ciepłego





#krakus, #smacznieiszybko

1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz.