U nas na stół wjechał naleśnik. Ale nie taki zwykły. Naleśnik na bulionie KRAKUS z nutą cytrynowego vinegrette. Dodatkowo jest dużo natki pietruszki.
Naleśnik możemy przygotować według własnych upodobań jednak zachęcam do spróbowania go w tej wersji. Mój mąż mimo, że nie lubi szpinaku (ja zresztą też) tą wersję uwielbiamy.
4 łyżki masła
6 jajek
rozcieńczony bulion KRAKUS warzywny w 3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka soli
pieprz
1 szklanka mąki
1/2 szklanki startego sera
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
tymianek do smaku
WIERZCH
szpinak
cytrynowy vinegrette
pomidor
żółta papryka
ser żółty starty
kabanos
Jajka mieszamy razem z mlekiem z bulionem, solą i pieprzem. Dodajemy mąkę oraz ser i mieszamy do połączenia się składników.
Nagrzać piekarnik do 250 st wraz z naczyniem żąroodpornym lub patelnią. Gdy naczynie będzie gorące smarujemy je masłem i wylewamy ciasto naleśnikowe. Posypujemy szczypiorkiem, natką pietruszki oraz tymiankiem.
Pieczemy ok 20 minut do uzyskania złotego koloru.
Pomidor i paprykę kroimy w kostkę.. Kabanosa kroimy w drobne plastry.
Na upieczonego naleśnika dodajemy pomidora, paprykę, ser, kabanosa oraz szpinak. Podajemy ciepłego
#krakus, #smacznieiszybko
bardzo ciekawy pomysł :) wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń