września 18, 2017

ZUPA KREM Z KALAFIORA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ


Z tego co widzę za oknem jesień już na dobre zagościła u nas. Chłodniki zamieniamy na rozgrzewające zupy, a owoce pomału znikają z targów.

Oboje z mężem pracujemy więc obiad musi być szybki i pożywny. Nie jesteśmy z mężem zwolennikami różnego rodzaju diet. Nasze motto to "Żyj tak jak chcesz, jedz to na co masz ochotę".

Przygotowałam więc zupę na bazie Bulionu warzywnego Krakus. Jest to sposób na szybkie przygotowanie obiadu. Z #krakus jest #smacznieiszybko

Producent na swojej stronie pisze:
Bulion to esencja ulubionych zup Polaków. A bulion warzywny Krakus to pewność aromatu i dopracowanego smaku bez glutaminianu, bez konserwantów, bez zagęstników. Starannie przygotowany z dobranej kompozycji warzyw jest bazą dla Twoich zup na co dzień i od święta. Wyróżnia się oryginalnym smakiem starannie zachowanym w procesie przygotowania. Wystarczy rozcieńczyć go z wodą i dodać ulubione składniki. Na bulionie możesz przygotować dowolną zupę lub dodać do risotto.



Składniki:
1 kalafior
1 cebula
2 łyżki masła
50 g białej czekolady
1,5 l wywaru na bazie bulionu KRAKUS warzywny
1  łyżka gęstej śmietany
sól
pieprz

Gotujemy kalafiora do miękkości podzielonego na mniejsze części w bulionie. Na maśle podsmażamy cebule pokrojoną w kostkę. Dodajemy ugotowany kalafior i podsmażamy ok 2 minut.
Do bulionu, w którym gotowaliśmy kalafiora dodajemy podsmażone warzywa i gotujemy chwilę.
Dodajemy połamaną białą czekoladę i gotujemy do rozpuszczenia się czekolady.
Miksujemy na gładki krem. Na sam koniec dodajemy śmietanę oraz przyprawiamy zupę.








Gotuj z Krakusem #smacznie i szybko!

3 komentarze:

  1. wypróbuję przepis na pewno! www.flare.com.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. jakoś nie potrafię sobie wyobrazić takiego połączenia smaków :O Ps. Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bohaterem zupy jest kalafior. Czekolada nadaje tylko delikatnego posmaku i wydoba smak warzywa :)

      Usuń