września 15, 2017

PIZZA GRZYBOWA W KSZTAŁCIE LODÓW

Naszła nas dziś ochota na pizze. Przygotowałam więc pizze w kształcie lodów. Mąż cieszył się jak małe dziecko zwłaszcza że środek to są jego ulubione składniki.

CIASTO:
300 g mąki pszennej
50 g mąki kukurydzianej
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
2 łyżki oleju rzepakowego
1 szklanka wody




FARSZ:
300 ml bulionu
papryka
10 g. kurek
kabanos
cebula
kukurydza
ser żółty
natka pietruszki
sól
pieprz
oregano

W misce mieszamy mąkę pszenną i kukurydzianą z solą.

W drugiej misce drożdże mieszamy z cukrem, 2 łyżkami mąki pszennej i szklanką ciepłej ale nie gorącej wody. Przykrywamy miseczkę z drożdżami szmatką i zostawiamy 15 minut po przykryciem.

Rozczyn drożdżowy mieszamy z mąkami. dodajemy olej i mieszamy. Wyrabiamy ciasto do uzyskania odpowiedniej konsystencji (nie może kleić się do rąk ale nie może być zbyt sztywne). Przykrywamy szmatką i zostawiamy na 1 godzinę pod przykryciem.

Ciasto ugniatamy i wałkujemy. Przygotowujemy rulony z ciasta a następnie nawijamy ciasto na formę do przygotowania rożków. Podpiekamy 5 minut. wyjmujemy z foremek na rożki.

Grzyby zalewamy gorącym bulionem i odstawiamy na 1 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.Następnie gotujemy grzyby przez 5 minut w bulionie.

Grzyby odcedzamy od bulionu. Następnie do bulionu dodajemy sos grzybowy WINIARY i przygotowujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.


Paprykę, cebulę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce. Kabanosa kroimy w plastry.
Do rożków dodajemy pokrojonego kabanosa a następnie dodajemy sos grzybowy WINIARY. Następnie cebulę pokrojoną w kostkę, paprykę, pokrojone grzyby i kukurydzę. Na sam wierzch dodajemy starty ser i posiekaną natkę pietruszki. Pieczemy do uzyskania złocistego koloru




Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

1 komentarz: