Dzień makaronu zbliża się wielkimi krokami. Ja dziś też nie miałam czasu na przygotowanie mięsa.Zrobiłam więc makaron, który sprawdzi się w każdej sytuacji.
Do przygotowania dania użyłam typowo jesienną dynię, Dynia ma małą ilość kalorii a także jest bogata w witaminy i mikroelementy.
Do przygotowania dania użyłam typowo jesienną dynię, Dynia ma małą ilość kalorii a także jest bogata w witaminy i mikroelementy.
300 g dyni
100 g szynki parmeńskiej
1 ząbek czosnku
70 g masła
50 g parmezanu
1 papryczka chilli
1 szt cytryny
sól
pieprz
szałwia cięta
Makron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Po zblanszowaniu pomidora ucinamy jego górę i wydrążamy środek.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Dynie kroimy w kostkę i dusimy ok 4 minut. Czosnek kroimy, chilli siekamy, szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do dyni oraz przyprawiamy szałwią. Do dyni dodajemy ugotowany makaron
Pomidory faszerujemy makaronem. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Posypujemy startym serem.
![Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu](https://durszlak.pl/system/banners/00/00/00/15/00embed_7ZrD6fP9cna2hoITbOyD7XikzsofDgzz.png?source=gotowac-kazdy-moze-91888d91-5e4a-47df-89e5-70e8d8dd06f1)
Bardzo podoba mi się ten pomysł :-)
OdpowiedzUsuńJeszcze mozna dodatkowo zapiec to danie 😊
Usuńpyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję. Mąż nie przepada za dynią ale tutaj mu w ogóle nie przeszkadzała :)
Usuń