Jesień w pełni. W sklepie można kupić truskawki czy maliny ale nie są One już tak słodkie jak latem. Na stole więc królują cięższe desery niż latem.
Na stół wjechały więc babeczki z batatów z dodatkiem mango. Babeczki są wilgotne z nutą
egzotycznego mango. Każdy składnik idealnie pasuje do pozostałych. Całość uwieńczyłam chipsem z gruszki i polałam syropem złocistym Diamant.
Producent syropu Diamant na swojej stronie pisze:
"to w pełni naturalny, powstały na bazie cukrów trzcinowych syrop
znajdujący szerokie zastosowanie w kuchni. Produkt doskonale sprawdza
się jako polewa do naleśników i gofrów, składnik ciast, w szczególności
pierników, dodatek do lodów i deserów, a także baza do sosów, marynat i
dipów. Polecany do słodzenia gorących napojów i drinków. Trzcinowy
posmak produktu nadaje daniom głębi smaku. Idealna konsystencja i
specjalna membrana w zamknięciu ułatwiają dozowanie odpowiedniej ilości
syropu. "
bataty – 2 szt.
mango (dojrzałe) – 100 g
jaja – 4 szt.
cukier trzcinowy Diamant Dry Demerara– 100 g
nasiona chia – 2 łyżki
proszek do pieczenia – 20 g
olej kokosowy – 80 g
mąka pszenna – 250 g
limonka – 1 szt.
masło
1 op śmietanki 36%
200 g jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru pudru
2 gruszki
cukier
mango (dojrzałe) – 100 g
jaja – 4 szt.
cukier trzcinowy Diamant Dry Demerara– 100 g
nasiona chia – 2 łyżki
proszek do pieczenia – 20 g
olej kokosowy – 80 g
mąka pszenna – 250 g
limonka – 1 szt.
masło
1 op śmietanki 36%
200 g jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru pudru
2 gruszki
cukier
syrop złocisty Diamant
Gruszki kroimy w plastry i polewamy je Syropem Złocistym Diamant. Pieczemy po 15 min z każdej strony w temp 150 st.
Nieobrane bataty pieczemy przez ok 45 minut w temp 160 st. Po wystudzeniu obieramy je ze skórki.
Bataty, mango i skórkę z limonki miksujemy na gładką masę.
Jajka wraz z cukrem trzcinowym Diamant, nasionami chia ubijamy. Dodajemy masę batatową oraz rozpuszczony olej kokosowy. Miksujemy i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do gładkiej masy.
Masę przelewamy do papilotek i pieczemy ok 15-20 minut do suchego patyczka.
Gruszki kroimy w plastry i polewamy je Syropem Złocistym Diamant. Pieczemy po 15 min z każdej strony w temp 150 st.
Nieobrane bataty pieczemy przez ok 45 minut w temp 160 st. Po wystudzeniu obieramy je ze skórki.
Bataty, mango i skórkę z limonki miksujemy na gładką masę.
Jajka wraz z cukrem trzcinowym Diamant, nasionami chia ubijamy. Dodajemy masę batatową oraz rozpuszczony olej kokosowy. Miksujemy i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do gładkiej masy.
Masę przelewamy do papilotek i pieczemy ok 15-20 minut do suchego patyczka.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. dodajemy jogurt naturalny gęsty oraz 1 łyżkę soku z limonki.
Krem wykładamy na babeczki. Do każdej muffinki dodajemy chipsa z gruszka i polewamy syropem Złocistym Diamant
Krem wykładamy na babeczki. Do każdej muffinki dodajemy chipsa z gruszka i polewamy syropem Złocistym Diamant
#cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.