listopada 05, 2017

DOMOWE PTASIE MLECZKO

Każdy z nas zna smak ptasiego mleczka. Chociaż jestem po 30-tce to ptasie mleczko pamiętam od kiedy sięgam pamięcią. Rodzice przy każdej możliwej okazji kupowali mi te delikatne pianki oblane czekoladą. Ja najpierw obgryzałam warstwę czekolady a następnie jadłam środek.

Postanowiłam zrobić więc takie ptasie mleczko w warunkach domowych. Ja zrobiłam takie zwykłe, tradycyjne śmietankowe, ale Wy możecie kombinować. Po dodaniu kakao wyjdzie kakaowe, a po dodaniu zmiksowanych owoców - owocowe.

Ja jestem zadowolona zarówno z konsystencji jak i ze smaku. Ciasto przygotowuje się krótko, natomiast swoje trzeba odczekać po zrobieniu, żeby pianka stężała. Dodatkowo polałam ptasie mleczko syropem Diamant. Dzięki temu przy każdym kęsie wyczuwamy również słodycz syropu.

Do ciasta potrzebne są same białka. Ja potem z żółtek zrobiłam kogel mogel
Składniki:
8 białek
1 1/2 szkl cukru
8 łyżeczek żelatyny
2 łyżki soku z cytryny
kilka kropel aromatu śmietankowego
herbatniki



 Polewa
4 łyżki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki kakao
60 g masła
1 łyżeczka żelatyny


PTASIE MLECZKO: Formę wykładamy herbatnikami. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl wrzącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy w małych ilościach cukier cały czas mieszając. Dodajemy cukier i mieszamy aż cukier się rozpuści całkowicie. Dodajemy żelatynę i aromat śmietankowy i ubijamy jeszcze chwilę.
Masę wylewamy do formy. Wstawiamy do lodówki.

POLEWA: Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i mieszamy do rozpuszczenia. Śmietanę, kakao, cukier, masło gotujemy. Dodać żelatynę i wymieszać do połączenia się składników. Jak zgęstnieje delikatnie zalewamy stężałe ptasie mleczko czekolada i polewamy syropem Złocistym Diamant

Podajemy kiedy czekolada stężeje.

#cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant.




1 komentarz: