Każdy z nas zna smak ptasiego mleczka. Chociaż jestem po 30-tce to ptasie mleczko pamiętam od kiedy sięgam pamięcią. Rodzice przy każdej możliwej okazji kupowali mi te delikatne pianki oblane czekoladą. Ja najpierw obgryzałam warstwę czekolady a następnie jadłam środek.
Postanowiłam zrobić więc takie ptasie mleczko w warunkach domowych. Ja zrobiłam takie zwykłe, tradycyjne śmietankowe, ale Wy możecie kombinować. Po dodaniu kakao wyjdzie kakaowe, a po dodaniu zmiksowanych owoców - owocowe.
Ja jestem zadowolona zarówno z konsystencji jak i ze smaku. Ciasto przygotowuje się krótko, natomiast swoje trzeba odczekać po zrobieniu, żeby pianka stężała. Dodatkowo polałam ptasie mleczko syropem Diamant. Dzięki temu przy każdym kęsie wyczuwamy również słodycz syropu.
Składniki:
8 białek
1 1/2 szkl cukru
8 łyżeczek żelatyny
2 łyżki soku z cytryny
kilka kropel aromatu śmietankowego
herbatniki
Polewa
4 łyżki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki kakao
60 g masła
1 łyżeczka żelatyny
PTASIE MLECZKO: Formę wykładamy herbatnikami. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl wrzącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy w małych ilościach cukier cały czas
mieszając. Dodajemy cukier i mieszamy aż cukier się rozpuści
całkowicie. Dodajemy żelatynę i aromat śmietankowy i ubijamy jeszcze
chwilę.
Masę wylewamy do formy. Wstawiamy do lodówki.
POLEWA: Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i mieszamy do rozpuszczenia.
Śmietanę, kakao, cukier, masło gotujemy. Dodać żelatynę i wymieszać do
połączenia się składników. Jak zgęstnieje delikatnie zalewamy stężałe
ptasie mleczko czekolada i polewamy syropem Złocistym Diamant
Podajemy kiedy czekolada stężeje.
#cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant.
#cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant.
ale super przepis:)
OdpowiedzUsuń