listopada 06, 2017

DYNIOWY MELSZPEJZ Z JABŁKAMI

Melszpejz do deser pochodzący z kuchni kresów północnych, litewskiej i niemieckiej. Melszpejz do zapiekanka na słodko podawana z jabłkiem, którą można podać na zimno lub ciepło. Zazwyczaj podawana jest z konfiturą lub syropem.

Ja przygotowałam jesienną wersję melszpejz czyli dyniowy deser z jabłkiem. Podałam go z syropem Diamant.






Składniki:
4 jabłka
2 łyżki puree z dyni
2 jajka
1/2 szklanka mleka
1/2 szklanka mąki

garść sucharków
1,5 łyżki masła
3 łyżki syropu Złocistego Diamant
1/2 łyżeczki cynamonu

3 jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Mleko z masłem zagotowujemy. Dodajemy mąkę cały czas mieszając. Dodajemy cynamon, syrop złocisty Diamant, starte jabłka, żółtka oraz puree z dyni. 
Ubijamy pianę z białek i Dodajemy ją do masy. 
 
Masę przelewamy do kokilek, posypujemy pokruszonymi sucharkami i dodajemy pokrojone jabłko. sucharkami. Pieczemy 20 minut w temp 170 st

Podajemy z syropem złocistym Diamant



cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant.

2 komentarze:

  1. Fantastyczna nazwa, już sama ona wprowadza w dobry nastrój :)

    OdpowiedzUsuń