Melszpejz do deser pochodzący z kuchni kresów północnych, litewskiej i niemieckiej. Melszpejz do zapiekanka na słodko podawana z jabłkiem, którą można podać na zimno lub ciepło. Zazwyczaj podawana jest z konfiturą lub syropem.
Ja przygotowałam jesienną wersję melszpejz czyli dyniowy deser z jabłkiem. Podałam go z syropem Diamant.
Składniki:
4 jabłka
2 łyżki puree z dyni
2 jajka
1/2 szklanka mleka
1/2 szklanka mąki
garść sucharków
1,5 łyżki masła
3 łyżki syropu Złocistego Diamant
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki puree z dyni
2 jajka
1/2 szklanka mleka
1/2 szklanka mąki
garść sucharków
1,5 łyżki masła
3 łyżki syropu Złocistego Diamant
1/2 łyżeczki cynamonu
syrop Złocity Diamant do polania
3
jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Mleko z masłem zagotowujemy.
Dodajemy mąkę cały czas mieszając. Dodajemy cynamon, syrop złocisty Diamant, starte
jabłka, żółtka oraz puree z dyni.
Ubijamy pianę z białek i Dodajemy ją do
masy.
Masę przelewamy do kokilek, posypujemy pokruszonymi sucharkami i
dodajemy pokrojone jabłko. sucharkami. Pieczemy 20 minut w temp 170 st
Podajemy z syropem złocistym Diamant
cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant.
Fantastyczna nazwa, już sama ona wprowadza w dobry nastrój :)
OdpowiedzUsuńBardzo latwe do zeobienia 😍
Usuń