listopada 08, 2017

HOTCAKES CZYLI NALEŚNIKI PO JAPOŃSKU

Nie, to nie są muffiny. Nie, to nie są babeczki. To są japońskie naleśniki. Naleśniki po japońsku to grube, puszyste i idealnie okrągłe placki smażone w okręgach. Naleśniki przygotowuje się szybko (ok 15 minut). Dodatkowo są pyszne i zachwycą się nimi duzi i mali. W oryginale naleśniki są bez dodatku kakao, ale naleśniki mają to do siebie że można podawać je z różnymi dodatkami.

Placuszki zrobiłam o smaku kakaowym z dodatkiem płatków Lubella corn flakes

Producent na swojej stronie pisze:
Płatki Corn Flakes od Lubelli to płatki kukurydziane idealne na śniadanie dla całej rodziny. Dzięki wartościowym składnikom oraz starannemu wypiekowi mają wyjątkowy, złocisty lub intensywnie kakaowy kolor i są super chrupiące. Są dostępne w 3 wariantach: Corn Flakes Klasyczne z prostym składem, Corn Flakes Pełne Ziarno – źródło błonnika i Corn Flakes Kakao i Miód z prawdziwym kakao DecoMorreno. Spróbuj również Płatków Żytnich od Lubelli – jedynych takich na rynku. Zawierają witaminę B1, minerały i błonnik. 

Składniki:
2 jajka
3/4 szklanki maślanki
2 łyżeczki kakao
1/4 szklanka cukru pudru
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
1 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sodu oczyszczonej
olej rzepakowy do smażenia
1/2 łyżeczka soli
jogurt naturalny
owoce

 
Dwa jajka, maślankę, cukier, cukier, waniliowy i sól miksujemy na niskich obrotach przez 2 minuty. Dodajemy kakao, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i miksujemy. Dodajemy płatki śniadaniowe Lubella Corn Flakes i mieszamy łyżką.

Rozgrzewamy olej na patelni. Pierścienie wewnątrz natłuszczamy olejem i wkładamy na patelnię. Do 1/2 wysokości pierścieni wlewamy ciasto naleśnikowe. Smażymy na małym ogniu przez ok 4 minuty. Po tym czasie przekręcamy naleśniki i smażmy kolejne 4 minuty.

Naleśniki wyciągamy z pierścieni. Podajemy z jogurtem i owocami  ciepłe

#dzienzdrowegosniadaia #odkryjcomozezboze #silazezboz
#lubella #lubellacornflakes



2 komentarze: