listopada 10, 2017

DYNIOWE ZAKRĘCONE BUŁKI Z PATELNI

Jesień to czas kiedy możemy cieszyć się dynią na talerzu. Dziś wróciłam z rejsu po Wyspach kanaryjskich więc nie mieliśmy na śniadanie świeżego pieczywa.
bułeczki na prostokątnym talerzyku Ambition
Przygotowałam więc jesienne bułeczki dyniowe smażone na grillowanej patelni bez użycia tłuszczu.

Jesień to czas kiedy lekkie potrawy ustępują miejsca rozgrzewającym daniom. Dla mnie jednak ważne jest aby znaleźć w tym czasie odrobinę słońca, które będzie przypominało, że jesień może być kolorowa i wesoła. Dania jesienne to nie tylko gulasze ale także delikatne i lekkie jak chmurka bułeczki śniadaniowe

To moje #MyAmbition

talerzyk Ambition
WARSTWA JASNA:
250 g mąki pełnoziarnistej
135 ml letniego mleka
20 g drożdży
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
szczypta soli

WARSTWA DYNIOWA:
50 g puree z dyni
250 g mąki pełnoziarnistej
130 ml letniego mleka
20 g drożdży
1 łyżka oleju
szczypta soli
1/2 łyżeczka cukru trzcinowego

Przygotowujemy warstwę jasną:
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Dodajemy 2 łyżki mąki oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy na bok.
Mąkę, sól, olej wielkopolski mieszamy. Dodajemy rozczyn drożdżowy i ugniatamy do uzyskania miękkiego ale nie lepkiego ciasta.
https://dajar.pl/ambition
Ciasto odstawiamy w ciemne ciepłe miejsce.

Przygotowujemy warstwę dyniową:
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Dodajemy 2 łyżki mąki oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy na bok.
Mąkę, dynię, sól, olej wielkopolski mieszamy. Dodajemy rozczyn drożdżowy i ugniatamy do uzyskania miękkiego ale nie lepkiego ciasta. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkiego dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde dodajemy odrobinę mleka.

Ciasto odstawiamy na ok 1 godzinę w ciepłe i ciemne miejsce.

Ciasto jasne wałkujemy na ok 0,5 cm grubość. To samo robimy z warstwą dyniową. Warstwę dyniową układamy na warstwę jasne i delikatnie wałkujemy aby dwie warstwy przylepiły się.

Ciasto rollujemy i tniemy na małe bułeczki (ok 2-3 cm). Zostawiamy bułeczki na 15 minut.

Po tym czasie smażymy nasze bułeczki po ok 7 cm z każdej strony.

Bułki idealnie nadają się do podania ich wraz z serem kanapkowym.


4 komentarze: