listopada 04, 2017

DUTCH BABY CZYLI PIECZONY NALEŚNIK

Pieczony naleśnik powstał w Stanach Zjednoczonych. W Niemczech znany jest pod nazwą Bismarck. Pieczony naleśnik to kilka chwil roboty. Zachowuje się jak suflet. Pięknie wyrasta żeby za chwilę opaść.
Dutch baby można modyfikować według własnych upodobań. Można Zrobić go na słodko lub wytrawnie. Można użyć owoców sezonowych, a także tych z puszki. Propozycji jest nieskończenie wiele.

Ja przygotowałam naleśnik z nutą piernika, a tłuszcz jaki użyłam w naleśniku to olej rzepakowy Wielkopolski.


Składniki:
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
2 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki oleju rzepakowego Wielkopolski
2 pierniki toruńskie

owoce, cukier puder do dekoracji

 Mąkę miksujemy na gładką masę z z cukrem, jajkami mlekiem i cukrem waniliowym. Dodajemy 1 pokruszony piernik i mieszamy.

Patelnię lub naczynie żaroodporne nagrzewamy w piekarniku. Kiedy będzie gorące rozprowadzamy olej rzepakowy Wielkopolski w naczyniu i wylewamy na olej masę naleśnikową.


Pieczemy ok. 20 minut do uzyskania złocistego koloru. Naleśnik podajemy gorący z owocami, posypany cukrem pudrem i pokruszonym piernikiem toruńskim

#OLEJKONWENANSE #OlejWielkopolski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz