listopada 03, 2017

SMAŻONE CIASTO KASZTANOWE Z GRUSZKĄ


Mamy z mężem dom otwarty tzn znajomi mogą w każdej chwili do nas przyjść bez zapowiedzi. Często jednak zdarza się, że ktoś dzwoni i mówi, że będzie za godzinę. Produkty do przygotowania czegoś słodkiego zawsze się znajdą się w szafce.
Ostatnio zadzwonili przyjaciele. Nie miałam dużo czasu ale postanowiłam zaskoczyć znajomych ciastem tak jak kiedyś zaskoczyłam ich smażonymi lodami.

Tym samym podjęłam wyzwanie #olejkonwenanse i #olejwielkopolski i udowodniłam, że można połączyć tradycyjne z nowoczesnym.

Czy zwykłe czekoladowe ciasto musi być nudne? Ja pokazuje, że nie wolno bać się nowego podejścia do gotowania.

Usmażyłam więc ciasto... kasztanowe... kakaowe... z gruszkami. Ciasto ma przewagę smaku kakaowego z nutą kasztanową. Gruszki nadają wilgotności ciastu.

To jest tylko moja propozycja podania tego ciasta. Można pominąć krem kasztanowy, a wtedy ciasto będzie kakaowe. Możemy dodać posiekane orzechy, migdały czy suszoną żurawinę. Jeżeli wykorzystamy jabłka, śliwki czy czerwone porzeczki też ciasto będzie rewelacyjne . Właśnie to lubię w ciastach. Inne dodatki-inny smak ciasta

Do ciasta użyłam Oleju Wielkopolskiego. Producent na swojej stronie pisze:  
"Olej Wielkopolski to 100% olej rzepakowy tłoczony tylko raz, z polskich ziaren rzepaku, tak aby uzyskać najlepszą jakość. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów OMEGA 3 i witaminy E. W portfolio Oleju Wielkopolskiego znajdziecie również Olej Słonecznikowy oraz Olej Rzepakowy z 5% Oliwą Extra Virgin. Spróbujcie sami!"

Składniki:
4 łyżki kremu kasztanowego
3 łyżki kakao
2 jajka
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
125 ml maślanki
1/2 tabliczka czekolady
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 gruszki
cukier puder

Gruszki obieramy i kroimy na pół.

Jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na puszystą masę. Dodajemy maślankę oraz dolewamy olej rzepakowy Wielkopolski cały czas miksując ciasto. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksujemy.

Na sam koniec dodajemy krem kasztanowy i połamaną czekoladę i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

Patelnię natłuszczamy niewielką ilością oleju rzepakowego Wielkopolski. Wylewamy ciasto na patelnię. Dodajemy do ciasta gruszki. Ciasto przykrywamy pokrywką bez otworów i smażymy ok 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie odwracamy ciasto i smażymy jeszcze 10 minut do suchego patyczka.

Ciasto zdejmujemy z ognia. Posypujemy cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. świetne :) powodzenia w konkursie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Bardzo szybko się robi. Mąż stwierdził że może sam zacznie gotować skoro nie musi włączać piekarnika ;)

      Usuń
  2. Ekstra pomysł Nie widziałam jeszcze takiego:)

    OdpowiedzUsuń