listopada 01, 2017

ŚNIADANIOWA ZUPA SZPARAGOWA

Okres na szparagi się już skończył, jednak w niektórych sklepach nadal można je kupić. Nie są tanie ale ja je uwielbiam.

Świeże szparag gotuje się mniej więcej przez 4 minuty na parze lub przez 3 minuty w niewielkiej ilości wody. Szparagi przed gotowaniem należy umyć i odłamać z nich końcówki. Odpowiednio krótkie gotowanie sprawi, że szparagi będą chrupiące, jędrne i zielone.

Co powiecie na zupę szparagową podaną na śniadanie? Z dodatkiem płatków owsianych i jogurtu? Mówię Wam... niebo w gębie :)

 

Składniki:
1 op. zielonych szparagów
0,7 l. wody
150 g jogurtu greckiego
2 łyżki płatków owsianych
sok z połówki cytryny
sól, pieprz biały



Szparagi opłukać, odłamać twarde i grube końce (ok. 3 cm), łodyżki pokroić na 2 cm kawałki.
Szparagi zalewamy wodą, solimy i gotujemy 3 minuty.

Jogurt grecki mieszamy z płatkami owsianymi i odstawiamy na bok. Zupę zestawiamy z ognia, dodajemy cytrynę i odrobinę białego pieprzu. Blendujemy.

Zupę przelewamy do miski, dodajemy łyżki jogurtu z płatkami owsianymi.

2 komentarze:

  1. Samych szparagów nigdy nie jadłam, a co dopiero zupy z nich :)
    PS - Śliczna czcionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować. Ja lubię zielone szparagi, ale białymi też nie pogardzę :)

      Usuń