listopada 16, 2017

OSTRE BABECZKI Z KASZY PERŁOWEJ Z POMIDOROWYM KREMEM

Nadchodzi czas karnawału. Spotkania w gronie przyjaciół czy rodziny zbliżają się wielkimi krokami. Często jednak zastanawiamy się co zrobić aby nie zajęło nam to dużo czasu ale było zarazem smaczne.

Potrawy powinny być również typu finger food czyli można zjeść je szybko bez ubrudzenia ubrań i dłoni. Takie na jeden kęs.
babeczki może są trochę większe ale i tak idealnie sprawdzą się na imprezie karnawałowej.

Dodatkowo babeczki ucieszą miłośników dbających o linie ponieważ w babeczce brak mąki oraz cukru.

Ja wykorzystałam w swoim daniu kaszę perłową, która jest niedoceniania w naszej kuchni mimo, że jest uznawana za najzdrowszą z kasz. Kasza perłowa obniża poziom cholesterolu we krwi a także jest źród
łem witamin z grupy B oraz magnezu i selenu. Kasza perłowa zmniejsza również ryzyko zachorowań na nowotwory.

Do kremu wykorzystałam ostry ketchup KOTLIN Z PIEKŁA RODEM. 
Ketchup wg producenta jest:
  • BEZpruderyjnie ostry
  • BEZ konserwantów
  • BEZglutenowy
  • BEZ substancji wzmacniających
  • BEZczelnie dobry
Ketchup #kotlin to idealny sposób na imprezowanie #bezograniczen. KOTLIN to #smaknr1.
#Iloveketchup


Składniki:
BABECZKI:
200 g kaszy perłowej
100 g kiełbasy zwyczajnej
250 g pieczarek
2 cebule
2 jajka
pieprz
sól
czosnek
ostra papryka
olej rzepakowy
3 łyżki natki pietruszki


KREM:
300 g serka kremowego
2 łyżki ketchupu KOTLIN z piekła rodem
sól
pieprz
bazylia


Kasze perłową gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Po tym czasie zostawiamy ją aby odparowała.

Pokrojoną kiełbasę podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieczarki oraz sól, pieprz, ostrą paprykę i smażymy do zarumienienia na dużym ogniu.  

Kaszę mieszamy z warzywami i pieczarkami. Przyprawiamy szczyptą czosnku oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem jeżeli potrzeba.

Masę przekładamy do foremek na muffiny i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 st przez 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy krem: Serek mieszamy z ketchupem KOTLIN z piekła rodem. Przyprawiamy solą, pierzem i bazylią.

Nakładamy krem na upieczone babeczki i posypujemy natką pietruszki. 

Mąż był zachwycony tymi babeczkami. Pasowało mu, że babeczki były w ostrym wydaniu, a po pytaniu: "Czy nie przeszkadzała mu kasza perłowa?", odpowiedział, że w takim wydaniu jest w stanie nawet ją polubić.

Możecie oczywiście wykorzystać np. kaszę gryczaną jeżeli nie lubicie perłowej. Dodawajcie swoje składniki aby powstała zupełnie inna babeczka.

A Wy co przyrządzilibyście z ketchupem?

1 komentarz: