stycznia 14, 2018

WINNA GRUSZKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wino pod każdą postacią. A kiedy połączę je z pyszną gruszką to jestem w raju. Chciałabym aby tak właśnie wyglądał raj. Ja i kieliszek wina pity w sadzie.

Plutarchos kiedyś powiedział: "Wino jest najszlachetniejsze wśród napojów, najsmaczniejsze wśród lekarstw i najprzyjemniejsze wśród pokarmów". Osobiście się z tym zgadzam zwłaszcza, że wino jest nie tylko pyszne ale również posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Oczywiście nie mówię, ze pić kilka butelek dziennie, ale 1 kieliszek do obiadu na pewno nie zaszkodzi.

Do tego dania wykorzystałam wino czerwone.
  • wino czerwone jest zdrowsze niż białe ponieważ w procesie fermentacji wykorzystuje się też ich skórkę, która jest źródłem polifenoli.
  • czerwone wino działa korzystnie na serce i układ krwionośny. Zwiększa światło tętnic dzięki czemu krew płynie szybciej.
  • zmniejsza ilość złego cholesterolu w organizmie
  • zawarty w nim resweratrol działa rozkurczowo a także posiada właściwości przeciwnowotworowe
  • katechina zwalcza wolne rodniki

A czego potrzebujemy do zrobienia gruszki winnej

4 gruszki
op. ciasta francuskiego
2 szklanki wina półsłodkiego
1/2 szklanki wody
5 łyżek cukru
laska cynamonu
kilka goździków

Gruszki obieramy. Dół gruszki podcinamy aby stabilnie stały. 

Wino z wodą, cukrem goździkami i cynamonem doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy do gotującego się wina na 20 minut (na małym ogniu). Gruszki wyciągamy a wino gotujemy do momentu aż powstanie gęsty syrop.

Po wystygnięciu gruszek z ciasta francuskiego wycinamy cienkie i długie paski. Każdym paskiem owijamy gruszkę aby zrobć taki płaszcz. Wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st C.

Podajemy z syropem z wina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz