Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wino pod każdą postacią. A kiedy połączę je z pyszną gruszką to jestem w raju. Chciałabym aby tak właśnie wyglądał raj. Ja i kieliszek wina pity w sadzie.
Do tego dania wykorzystałam wino czerwone.
- wino czerwone jest zdrowsze niż białe ponieważ w procesie fermentacji wykorzystuje się też ich skórkę, która jest źródłem polifenoli.
- czerwone wino działa korzystnie na serce i układ krwionośny. Zwiększa światło tętnic dzięki czemu krew płynie szybciej.
- zmniejsza ilość złego cholesterolu w organizmie
- zawarty w nim resweratrol działa rozkurczowo a także posiada właściwości przeciwnowotworowe
- katechina zwalcza wolne rodniki
4 gruszki
op. ciasta francuskiego
op. ciasta francuskiego
2 szklanki wina półsłodkiego
1/2 szklanki wody
5 łyżek cukru
laska cynamonu
kilka goździków
1/2 szklanki wody
5 łyżek cukru
laska cynamonu
kilka goździków
Gruszki obieramy. Dół gruszki podcinamy aby stabilnie stały.
Wino
z wodą, cukrem goździkami i cynamonem doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy
do gotującego się wina na 20 minut (na małym ogniu). Gruszki wyciągamy a
wino gotujemy do momentu aż powstanie gęsty syrop.
Po wystygnięciu gruszek z ciasta francuskiego wycinamy cienkie i długie paski. Każdym paskiem owijamy gruszkę aby zrobć taki płaszcz. Wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st C.
Podajemy z syropem z wina
Po wystygnięciu gruszek z ciasta francuskiego wycinamy cienkie i długie paski. Każdym paskiem owijamy gruszkę aby zrobć taki płaszcz. Wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st C.
Podajemy z syropem z wina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.