lutego 02, 2018

CHRUST MAKARONOWY NA OSTRO Z DIPEM Z PIECZONEJ PAPRYKI

Niedługo tłusty. Każdy już myślami o pączkach, faworkach i innych słodkościach. Wpadłam na pomysł aby przygotować chrust z makaronu czyli smażony makaron. Tym razem jednak postawiłam na ostrzejsze smaki... specjalnie dla męża. Zdecydowałam, że użyje płatków chilli dzięki czemu makaron będzie piekielnie ostry.
Makaron podałam z dipem z pieczonej papryki z dodatkiem fety

Paprykowy CHRUST MAKARONOWY podany z dipem z pieczonej papryki czyli faworki makaronowe o smaku paprykowym

FAWORKI:
1/2 op makaronu świdry
papryka słodka
sól
olej z chilli do smażenia



DIP DO FAWORKÓW:
2 papryki
80 g feta
4 ząbki czosnku
2 suszone pomidory
1 łyżka oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz

Przygotowujemy dip:
Paprykę kroimy na mniejsze części. Wstawiamy paprykę wraz z czosnkiem na blasze do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 30 minut. Kiedy skórka papryki stanie się czarna znaczy że jest gotowa (papryka w tym momencie zyskuje słodkawy smak).

Upieczoną paprykę przykrywamy folią aluminiową. Po kilku minutach ściągamy z papryki skórkę. Miąższ papryki wsadzamy do blendera wraz z 2 ząbkami czosnku. Dodajemy ser feta, suszone pomidory oraz oliwę z oliwek i blendujemy na gładką masę. Na sam koniec przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny wg potrzeby

Przygotowujemy faworki makaronowe:
Makaron gotujemy al dente w wodzie z solą i odrobiną papryki w proszku.
Po ugotowaniu przelewamy makaron zimną wodą. Smażymy do momentu aż makaron będzie delikatnie złoty w oleju z dodatkiem chilli .

Podajemy ciepłe z dipem z pieczonej papryki

1 komentarz: