lutego 04, 2018

ŚNIADANIOWE SERNICZKI Z PIECZONYCH POMIDORÓW NA SUCHARKACH

Znudziły Wam się śniadania tradycyjne i bezpłciowe? Kanapki,mleko, naleśniki... ile można. Mąż od kilku tygodni prosił mnie o śniadaniowego sernika. Wiecie... u nas w domu możemy być na diecie, możemy mieć przesyt jedzenia, ale sernika nie odmówimy nigdy. i przygotowałam

Podjęłam więc wyzwanie męża oraz firmy Mamut Polska i przygotowałam śniadanie z wykorzystaniem sucharków.

Sucharki delikatesowe Extra wypiekane są z sekretnej receptury, która gwarantuje lekkość i kruchość. Dzięki temu pasuje one zarówno do słodkiej marmolady ale także są idealne do gorącego kakao czy kawy. Sucharki dostępne są w op. 290 g oraz 41 g.

Sucharki tym razem idealnie sprawdziły się jako spód do sernika... śniadaniowego... pomidorowego... z dodatkiem serka koziego. Sernik wyszedł puszysty i delikatny z mocnym akcentem pomidorów. Przed przygotowaniem serniczków upiekłam pomidory. Wyszło pysznie.

Składniki:
Pieczone pomidory:
4 pomidory malinowe
3 łyżki oliwy
3 gałązki bazylii
szczypta tymianku

kilka łyżek wody
200 g twarożku koziego
120 g jogurtu greckiego
200 g śmietany 12%
pęczek koperku
2 łyżki żelatyny
sól
pieprz
Dekoracja:
2 jajka 



Pomidory obieramy ze skorki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy oliwą oraz dodajemy tymianek i bazylią. Pieczemy pokrojone w ćwiartki przez ok 20 minut w temp 180 st.

Po wyjęciu czekamy aż wystygną. Blendujemy z dodatkiem kilku łyżek wody.

Twarożek mieszamy z jogurtem greckim i śmietaną. Dodajemy 300 ml puree z pomidorów.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Dolewamy do masy pomidorowo-serowo-jogurtowej i mieszamy. Koperek siekamy. Dodajemy do masy. Przyprawiamy solą, pieprzem. Mieszamy. 

Na dno formy keksowej układamy sucharki delikatesowe Extra Mamut. Chleb zalewamy masą sernikową i wkładamy do lodówki na ok. 4-5 godzin.

Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

1 komentarz: