marca 11, 2018

BABKA KAKAOWO-CYTRYNOWA NA MAJONEZIE Z KRÓLIKIEM W ŚRODKU

Święta za pasem. Niedługo stoły będą uginały się jaj, mazurków, serników i bab. Gdy pierwszy raz usłyszałam o babce z majonezem przeżyłam szok. Ale jak to? Babka z majonezem? Jak to możliwe? Majonez do słodkiego cista? Jak to będzie w ogóle smakować? Okazało się, że babka jest miękka, puszysta a majonez niewyczuwalny. Od tamtej pory nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez babki z majonezem. 
Niestety po zjedzeniu wszystkiego ze stołu na brzuch jest pełny i ciężki dlatego w trakcie jedzenia należy wziąć Espumisan Max. Dzięki wysokiej dawce symetykonu (140 mg) produkt jest wysoko skuteczny ale również symetykon nie wchodzi w reakcję z innymi reakcjami chemicznymi więc może być stosowany z innymi lekami. Może być również stosowany przez osoby chore na cukrzyce ponieważ Espumisan Max nie zawiera cukrów.

Ale przejdźmy do naszej babki. Babkę przygotowałam z niespodzianką wielkanocną czyli króliczkiem w środku. Wbrew pozorom ciasto jest łatwe i nieskomplikowane chociaż czasochłonne. Jest jednak wart czasu jakie mu poświęcimy. To co gotowi?

Czego potrzebujemy:
Masa jasna:
1/2 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1/8 szkl. cukru
2 łyżki majonezu
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1/4 szkl. mąki pszennej
skórka i sok z 1/4 cytryny

Masa ciemna:
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
3/4 szkl. cukru
4 łyżki majonezu
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. mąki pszennej
skórka i sok z 1/2 cytryny
2 łyżki kakao

lukier, orzechy laskowe wiórki kokosowe do dekoracji

Przygotowujemy ciasto jasne:
Białko ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Dodajemy cukier waniliowy oraz żółtka i mieszamy. Przesiewamy do masy jajecznej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy majonez oraz skórkę i sok z cytryny. Mieszamy do połączenia się składników.

Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st przez ok 40 minut.
Po wystudzeniu kroimy babkę na plastry i wykrawaczką do ciastek wycinamy kształt królika. 
Przygotowujemy masę ciemną:
Białko ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Dodajemy cukier waniliowy oraz żółtka i mieszamy. Przesiewamy do masy jajecznej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy majonez oraz skórkę i sok z cytryny. Mieszamy do połączenia się składników.

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na sam spód wylewamy trochę ciasta. Następnie układamy ciasto o kształcie królika jednej po drugim (tak aby powstała linia prosta królików od początku formy do jej końca). Na koniec wylewamy pozostałą ilość ciasta.
Pieczemy ciasto przez 40 minut w temp. 170 st.

Na babkę wylewamy lukier, oraz pokruszone orzechy laskowe i wiórki kokosowe.

Espumisan Max to wyrób medyczny CE

5 komentarzy:

  1. Świetny pomysł z tym królikiem! Jestem pod ogromnym wrażeniem!

    W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3

    OdpowiedzUsuń
  2. tyle razy miałam spróbować takie babki i jakoś nie miałąm mobilizacji teraz na te święta zrobie może i uda mi się zrobić króliczka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie chyba tez na święta spróbuję wszystkich zaskoczyć :)

      Usuń
  3. Ale za mną chodzi taka babka, muszę chyba się wreszcie zebrać i coś upichcić .

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, zjadłabym taką babkę... z niespodzianką :) Fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń