Za oknem -20 st a my z utęsknieniem czekamy aż przyjdzie wiosna. Brakuje mi nie tylko wiosennych warzyw na targach ale też pięknych tulipanów i słońca.
Mam wrażenie, że przez mrozy zamroziły gdzieś energię do robienia czegoś niż siedzenie przed telewizorem i obejrzeniem nowego sezonu "Diagnoza". Na obiad jednak wniosłam zupę, która dodała wiosennego koloru. Zupa krem z groszku podana z zielonym naleśnikiem i serkiem. Zupa wyszła lekka, delikatna i kremowa. Naleśnik natomiast przygotowałam z otrębów owsianych dzięki czemu nie jest zbyt ciężki i idealnie pasuje do lekkiej wiosennej zupy.
Do przygotowania zupy użyłam groszku firmy Hortex, który jest zamrażany tuż po zbiorach. W opakowaniu więc zachowany jest nie tylko piękny kolor, i smak ale także witaminy. Idealnie nadał się do przygotowania szybkiej zupy.
ZUPA:
1 szklanka groszku mrożonego HORTEX
400 g brokułów
1 szklanka bulionu warzywnego
1 cebula
szczypta chilli
sól, pieprz
65 ml śmietany
NALEŚNIK:
1,5 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżka oleju
1 łyżka mąki
szczypta soli
FARSZ DO NALEŚNIKÓW:
100 g serka śmietankowego
100 g sera żółtego startego
2 łyżki śmietany
2 łyżki bazylii
2 łyżki szczypiorku
sol
pieprz
PRZYGOTOWUJEMY ZUPĘ:
Cebule kroimy i podsmażamy na oleju wraz ze szczyptą chilli, soli i pieprzu. Dodajemy groszek, pokrojone brokuły w mniejsze części i zalewamy bulionem. Gotujemy aż warzywa będą miękkie.
Warzywa miksujemy na gładki krem i przyprawiamy do smaku.
PRZYGOTOWUJEMY NALEŚNIKI:
Szpinak rozmrażamy, odsączamy wodę. Dodajemy jajka, otręby owsiane, mleko, sól i mieszamy. Dodajemy olej oraz mąkę jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie. Smażymy na patelni.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Sery mieszamy ze śmietaną. Przyprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy bazylię, szczypiorek. Mieszamy i smarujemy nim naleśniki. Zwijamy.
Zupę podajemy z szaszłykami naleśnikowymi
Uwielbiam naleśniki! A te z zupą wyglądają mega apetycznie i wiosennie 😀 Tylko ciekawe czy mój syn wyczułby szpinak.. 😜
OdpowiedzUsuńNiewyczuwalny jest smak szpinaku 😄
Usuń