kwietnia 12, 2018

KLASYCZNA ZUPA KREM Z KUKURYDZY

Od kilku dni chodziła za mną zupa z kukurydzy. Słodka ale ostrzejsza w smaku. Kremowa, aromatyczna i sycąca. Jak ją przygotuje jestem w stanie zjeść jej 2 miski mimo, że na co dzień nie jadam dużych porcji.
Zupa jest na kukurydzy z puszki ponieważ jeszcze trzeba poczekać na świeże kolby. Zupa jest szybka i prosta w przygotowaniu.


Mój mąż, który uważa zupy krem za zupki dla dzieci tą zupę uwielbia. Jak przyjeżdżają znajomi to zawsze prosi o jej przygotowanie.


Składniki:
2 puszki kukurydzy
750 ml bulionu warzywnego
imbir do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
szczypta papryki słodkiej w proszku
sól
pieprz
1/2 łyżki masła

Kukurydzę odsączamy i podsmażamy chwilę na maśle. Dolewamy bulion i gotujemy na małym ogniu. Jak się zacznie gotować zdejmujemy z ognia i blendujemy na krem. Stawiamy na mały ogień i przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, papryką i imbirem.
A Wy lubicie zupy kremy? Może macie swój ulubiony i podzielicie się przepisem?


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz