kwietnia 26, 2018

KOTLETY SIEKANE

Kotlety siekane to alternatywa dla zwykłych kotletów drobiowych. Są tanie, pyszne i idealne na każdą okazję. Kotlety takie są lubiane przez dorosłych i dzieci. Możemy podać je z ulubioną surówką i ziemniakami.

Moje kotlety przygotowałam z mięsa drobiowego z kurczaka. Mięso to zawiera pełnowartościowe białko, żelazo, fosfor, cynk, selen, siarkę, witaminy z grupy A i B, potas, i magnez
Mięso drobiowe jest składnikiem diet ponieważ jest małokaloryczne, a także lekkostrawne. 

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka lub indyka
1 mała puszka kukurydzy
1 mała papryka
1 cebula
2 łyżki majonezu
2 łyżki mąki
1 jajko
100 g sera żółtego
sól
pieprz
ostra papryka
przyprawa do gyros
olej do smażenia

Mięso oczyszczamy z błon i siekamy na małą kostkę. Cebule i paprykę kroimy w małą kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną ostrej papryki i przyprawą gyros. Mieszamy aby przyprawy "weszły" w mięso. Dodajemy jajko, mąkę, majonez i ser. Mieszamy i wkładamy do lodówki na 5 minut.

Z masy formuj placuszki i smaż do uzyskania złotego koloru. Podajemy z ulubioną sałatką.

4 komentarze:

  1. Jak smakowo różnią się one od mielonych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj są bardziej delikatne i w smaku czuć że jest to drób a nie mięso wołowe czy wieprzowe. :)

      Usuń