kwietnia 28, 2018

PLACUSZKI Z JABŁKIEM PODANE Z JOGURTEM I JAGODAMI

Dzisiaj na śniadanie było wspomnienie dzieciństwa. Pamiętam jak co sobotę szłam do rodziców pokoju i zaciągałam mamę do kuchni. Mam co tydzień przygotowywała te proste ale pyszne placuszki z jabłkiem. Podawane były ze śmietaną lub jogurtem. 
Dzisiaj właśnie miałam ochotę na takie śniadanie... owocowe, słodkie i szybkie.

 A Wy jakie śniadania jedliście jak byliście dziećmi?


Składniki:
2 szklanki mąki
480 ml mleka
2 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jabłka
1 łyżka oleju
olej do smażenia
 jogurt naturalny
ulubione owoce
3 łyżki startej czekolady 

Mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, jajka, mleko, olej oraz proszek do pieczenia i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i i mieszamy z ciastem. Na rozgrzany olej nakładamy porcję ciasta z jabłkiem. Smażymy do uzyskania złocistego koloru na średnim ogniu.

Podajemy z jogurtem i ulubionymi owocami i odrobiną startej czekolady.

7 komentarzy:

  1. tak tak właśnie syn zobaczył:D... cóż już za chwilę zacznę je robić :P

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba sobie zrobie, w ktoryś z wolnych dni :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Na zdjęciach wyglądają przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z owocami można szaleć przy tym deserze:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ja dawno nie jadłam racuchów :). Wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma kalendarza na to kiedy takie jadłam. Muszę to nadrobić :)
    Ps. Uwielbiam czekoladę :D

    OdpowiedzUsuń