kwietnia 17, 2018

MATCHA PANNA COTTA Z NUTĄ MIĘTY

Panna Cotta to rodzaj włoskiego deseru. Deser ten możemy podawać z różnymi dodatkami i musami. Panna Cotta ma konsystencję delikatnej pianki. W deserze tym wykorzystałam prócz śmietanki 30% Mlekovita, mleko wydojone bez laktozy 3,2% Mlekovita.
Mlekovita wyprodukowała nabiał bez laktozy aby osoby, które są uczulone na cukry w nabiale mogły bez ograniczeń jeść swoje ulubione potrawy.

Składniki:
2 łyżeczki herbaty matcha
2 łyżki cukru pudru
100 g białej czekolady
1,5 łyżki żelatyny
syrop klonowy
pestki dyni
1 łyżeczka syropu miętowego


Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mleko ze śmietanką podgrzewamy doprowadzając prawie do wrzenia. Odstawić z ognia, dodać herbatę matcha mieszając nieustannie. Dodać cukier puder, syrop miętowy oraz posiekaną białą czekoladę.

Żelatynę zalać 1/4 szklanki gorącej wody, wymieszać a następnie dodać do masy śmietanowej i dokładnie wymieszać. Rozlać do mniejszych kokilek i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Pestki dyni uprażyć. Przed podaniem polewamy panna cotta niewielką ilością syropu klonowego oraz uprażonymi pestkami dyni

4 komentarze:

  1. Zawsze chciałam przygotować ten deser, ale wydawał mi się za trudny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam. Muszę w końcu spróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam klasyczną panna cotte ta wygląda obłednie więc się skuszę

    OdpowiedzUsuń