kwietnia 08, 2018

SERNICZKI Z TUŃCZYKIEM NA SERKU RICOTTA

Serniki najczęściej podajemy na słodko. Są Albo na zimno, albo upieczone. Mogą być miętowe, czekoladowe, z brzoskwiniami  albo z... tuńczykiem. Serniczki przygotowane są na owsianym spodzie na bazie jogurtu naturalnego i serku ricotta.

Mąż pierwszy raz jak usłyszał, że zrobię sernik z tuńczykiem stanowczo odpowiedział, że "On takich wynalazków jeść nie będzie". Postawiłam jednak serniczki na stole i mąż zaciekawiony wziął kawałek na widelec a następnie ukroił sobie kawałek. Serniczki są idealne jako pasta do chleba. Serniczki są puszyste i delikatne z mnóstwem warzyw. Każdy może modyfikować dodatki tak jak lubi.

Składniki:
SPÓD
1 szklanka ulubionych płatków
40 g masła
1 łyżka startego sera żółtego
SERNIK:
400 g jogurtu naturalnego
250 g sera ricotta
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
3/4 szklanki oliwek
1 mała puszka kukurydzy
9 suszonych pomidorów
1/2 łyżki posiekanego szczypiorku
1/2 łyżki posiekanego koperku
1 ząbek czosnku
5 jaj
sól
pieprz
bazylia
DEKORACJA 
sałata japońska
kukurydza

Dzień przed zrobieniem sernika wylać jogurt na gazę aby jogurt miał konsystencje sera.
Płatki owsiane uprażyć na patelni. Masło rozpuścić. Dodać płatki oraz ser  i wymieszać. Masę wyłożyć na spód tortownicy.

Oliwki, szczypiorek, koperek, suszone pomidory, czosnek zblendować na mniejsze kawałki. Dodać ser ricotta i kremowy ser z jogurtu. Dodajemy kukurydzę, jajka, przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Miksujemy. Dodajemy tuńczyka odsączonego z sosu oraz szczypiorek i mieszamy do połączenia się składników.

Przelewamy masę na spód serowo-owsiany. Pieczemy ok 50 minut w temp 160 st C. Schładzamy. Dodajemy na wierzch odrobinę kukurydzy i sałaty japońskiej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz