kwietnia 06, 2018

DROBIOWE ROLADKI Z SUSZONYMI OWOCAMI

Czy Wy też widzicie już wiosnę za oknem. Nareszcie jest ciepło i nie trzeba na siebie zakładać ciepłych kurtek i swetrów. Jest to najlepsza okazja aby przygotować delikatne, miękkie i zdrowe roladki z suszonymi owocami.
Roladki możemy przygotować z ostrzejszą nutą chilli lub delikatniejsze. Suszone owoce nadają słodkości naszemu daniu. Ja osobiście znalazłam się w smacznym raju.


300 g rodzynek
300 g suszonej żurawiny
300 g suszonych moreli
3 szt. piersi z indyka/kurczaka
300 g pistacji
3 łyżki masła
sól
pieprz
3 szkl. sok jabłkowy 

Rodzynki, suszone morele i suszoną żurawinę namaczamy przez ok 1 godzinę w soku jabłkowym. Kroimy następnie suszone owoce na drobniejsze części. Pierś z indyka/kurczaka rozbijamy na cienki płat. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Na mięso układamy namoczone i pokrojone suszone owoce. A na sam wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami. Mięso zwijamy aby powstała roladka.

Formę do pieczenia natłuszczamy masłem i układamy tam roladki. Pieczemy w temp. 170 st C do uzyskania złocistego koloru. Co 15 minut polewamy roladki sokiem jabłkowym pozostałym po namoczonych suszonych owocach.

Podajemy ze świeżym szpinakiem lub rukolą.



7 komentarzy:

  1. Z piersi kurczaka można wiele wyczarować. Nie dość, że smaczna to możemy jeszcze wzbogacić ją bardziej dodając różne dodatki. Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zazwyczaj jem je podpieczone albo podsmażone, ale w takiej wersji jeszcze nie próbowałam.

      Usuń
  2. Moze zrobie dzis na obiad jak mąż bedzie grzeczny...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają mega smacznie, aż zgłodniałam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejny przepysznie wyglądają potrawa!

    OdpowiedzUsuń