Nie jestem wielbicielem zup, za to mąż nie wyobraża sobie dnia bez zupy. Małżeństwo ze mną jednak zweryfikowało jego chcieć lub nie. Zupy codziennie nie ma i mieć nie będzie. Chciałam mu jednak zrobić niespodziankę i przygotowałam zupę meksykańską z naleśnikiem. Zupa pogodziła miłość do naleśników i zupę, która jest gęsta dzięki mięsu.
ZUPA:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 łyżka masło Polskie Extra Mlekovita
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli czerwonej
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 czerwona papryka
4 łyżki papryki słodkiej
1 litr bulionu warzywno-mięsnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
zioła prowansalskie
przyprawa meksykańska
bazylia
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
garść ugotowanej kasy jaglanej
NALEŚNIK:
mąka 250 g
1 szklanka mleko Wydojone bez laktozy Mlekovita
1 szklanka wody
jajko
pół łyżeczki soli
Przygotowujemy zupę: Kukurydzę, fasolę oraz pomidory wraz z zalewą z puszek wlewamy do garnka. Dolewamy bulion warzywno-mięsna oraz dosypujemy przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie oraz słodką paprykę). Gotujemy na małym ogniu.
Na rozgrzanym maśle podsmażamy mięso mielone i przyprawę meksykańską. Cebulę siekamy i dodajemy do mięsa. Podsmażamy mieszając. Paprykę kroimy drobno, dodajemy do mięsa z cebulą i podsmażamy do miękkości. Przyprawiamy bazylią, ziołami prowansalskimi oraz odrobiną słodkiej papryki.
Podsmażone mięso z warzywami dodajemy do gotującej się kukurydzy, fasolki i pomidorów.
Przygotowujemy naleśniki: Mąkę miksujemy z wodą, mlekiem, jajkiem i solą. Smażymy na rozgrzanej patelni cienkie placki.
Zupę podajemy z naleśnikiem.
Uwielbiam takie aromatyczne i sycące zupy :)
OdpowiedzUsuńZnam, lubię, robię :). Świetne zdjęcia!
OdpowiedzUsuń