maja 10, 2018

AVGOLEMONO CZYLI GRECKA ZUPA JAJECZNO-CYTRYNOWA

Za oknem mamy lato chociaż w kalendarzu wiosna. Niedługo jednak zaczną się wakacyjne wojaże i będziemy zajadali się arabską baklawą czy greckimi souvlaki.
Dzisiaj zapraszam więc Was na grecką zupę jajeczno-cytrynową. Zupa jest orzeźwiająca, kremowa i delikatna. Ugotowana na bulionie mięsnym. Idealnie sprawdzi się u osób które lubią zupę ogórkową lub szczawiową.
Składniki:
1 porcja rosołowa
2 marchewki
2 pietruszki kawałek selera
biała część pora
liść laurowy
ziele angielskie
1/2 szklanki ryżu
3 jajka
sok z 2 cytryn
sól
pieprz


Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy. Kroimy na mniejsze części. Porcję rosołową, ziele anielskie, liść laurowy, warzywa zalewamy 1,5 l wody i gotujemy na małym ogniu aż powstanie esencjonalny bulion.
Jak bulion będzie gotowy o w nim gotujemy ryż wg przepisu na opakowaniu. Jajka ubijamy. Dolewamy do nich sok z cytryny oraz 1 łyżkę zimnej wody.
Do jajek dodajemy pomału 2 łyżki gorącego bulionu aby zahartować jajka. Następnie do gorącego pozostałego bulionu z ryżem dodajemy jajka z 2 łyżkami bulionu. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do momentu kiedy zupa delikatnie zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Przyprawiamy solą i pieprzem.


5 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis, w sumie składniki łatwo dostępne można spróbować taką zupę zrobić samemu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie pod mohe kubki smakowe. Wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znałam tej zupy, ale wygląda bardzo apetycznie. Składniki też takie, które lubię, więc muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapowiada sie bardzo smacznie, chyba skorzystam z przepisu :D

    OdpowiedzUsuń