maja 14, 2018

KOKOSANKI JAK ZA CZASÓW DZIECIŃSTWA

Te kokosanki to kwintesencja mojego dzieciństwa. Kiedy miałam ochotę na coś słodkiego mama lub babcia przygotowywały pyszne ciasteczka kokosowe. Kokosanki to ciasteczka przygotowane na bazie wiórek kokosowych, a puszystość zawdzięczają ubitym białku.

Kokosanki te są idealne ponieważ w środku są miękkie a na zewnątrz kruche. Intensywnie kokosowy smak sprawia, że dzień jest idealny.

Kokosanki szybko się przygotowuje, a zamknięte w pudełku są świeże przez kilka dni.



Składniki:
200 g wiórków koksowych
150 g cukru
60 g masła
4 białka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny

Podgrzewamy masło. Dodajemy 100 g cukru i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się go. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Zdejmujemy z ognia aby masa wystygła.

Białka ubijamy na sztywną masę. Dodajemy pozostały cukier oraz sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Połowę masy białkowej dodajemy do wystudzonej masy koksowej i delikatnie mieszamy. Dodajemy pozostałą pianę z białek i mieszamy do połączenia się składników.

Łyżką lub szprycą nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe porcje ciasta. Pieczemy ok 15-16 minut w temp. 180 st C


6 komentarzy:

  1. Dawno nie jadłam takich kokosanek, muszę się skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam takich kokosanek :) Muszą być cudowne w smaku :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedy oglądam takie pyszności potrójnie żałuję, że nie mogę jeść cukru :((( Muszą być cudowne, aż mi ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kokosanki, dziękuję za przepis :* :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam :) dawno nie jadłam, ale muszę kiedyś zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  6. Baaardzo dawno nie jadłam takich kokosanek, chyba się skuszę! <3

    OdpowiedzUsuń