maja 13, 2018

ŁOSOŚ GRILLOWANY Z SOSEM CZEKOLADOWYM

Nie samym mięsem człowiek żyje. No dobra ryba to też mięso wg niektórych. Ja jednak uważam że mięso to drób, wołowe, wieprzowe, jagnięcina czy dziczyzna a ryba to ryba. Łososia lubię pod każdą postacią. Pieczonego, smażonego, wędzonego... z dodatkami lub na kanapki.

Łosoś jest bardzo zdrowy chociaż jest to jedna z najtłustszych ryb. Zawiera w sobie:
  • cynk, który pozytywnie wpływa na nasza skore, włosy i paznokcie.
  • selen, który działa przeciwnowotworowo
  • potas, który jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni
  • jod, który dba o prawidłowe funkcjonowanie tarczycy
 Posiada również witaminy:
  • A, która dba o nasz wzrok
  • D, która odpowiada za kości
  • E, która jest w grupie antyutleniaczy, oraz zmniejszają ryzyko zawału serca
  • B, która redukuje cukry, zwiększa odporność na stres

Łosoś posiada również kwasy:
  • Omega-3, która jest paliwem dla naszego mózgu, zapobiega zaburzeniom pamięci, poprawia nastrój, zapobiega depresjom, działa antynowotworowo, wpływają na jakość naszego widzenia, zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera, działa przeciwzakrzepowo
  • Omega-6, zapobiega ranom i przyspiesza gojenie się ran. W 100 g łososia jest 4,79 g tego kwasu a dzienne zapotrzebowanie to 5 g. 
Grillowany łosoś jest delikatny, chrupiący a sos czekoladowy nadaje wyjątkowego charakteru ryby

Składniki:
2 sztuki łososia
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
150 g gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju
sól do smaku
pieprz
szczypta chilli
250 ml bulionu warzywnego
sok z 1 cytryny

Łososia przyprawiamy solą i pieprzem i chilli. Grillujemy z każdej strony ok 5 minut.

Przygotowujemy sos: Masło roztapiamy w garnku. Dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy bulion warzywny, sok z cytryny i mieszamy. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż czekolada rozpuści się.

Łososia podajemy z sosem oraz rukolą i pomidorami.




1 komentarz:

  1. Łososia biorę w ciemno!
    A z sosem czekoladowym? Ciekawie się zapowiada!
    :)

    OdpowiedzUsuń