maja 05, 2018

MLEKO OWSIANE DOMOWEJ ROBOTY

W sklepach jest wiele zamienników mleka krowiego. Możemy na pólkach znaleźć mleko sojowe, ryżowe, migdałowe, jaglane czy owsiane. Te ostatnie bardzo łatwo jest zrobić w domu. Z mężem nie jesteśmy weganami ale postanowiłam spróbować zrobić takie mleko w domu. W końcu i mięsożercy mogą sobie wypić mleko roślinne.




Mleko owsiane przygotowywane jest z płatków owsianych lub z ziarna owsa. Ma delikatny słodkawy smak oraz kremową konsystencję. Często porównywany jest w smaku do mleka sojowego.

A jakie są wartości odżywcze takiego mleka?
  • bogate źródło białka oraz witaminy w grupy B oraz E
  •  posiada żelazo, potas, wapń, miedź, fosfor, cynk i magnez
  • bogactwo błonnika, które wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego
  • nie zawiera laktozy oraz cholesterolu

 
Składniki potrzebne do przygotowania mleka owsianego:
200 g płatków owsianych
1 l ciepłej wody
opcjonalnie pół łyżeczki cukru

Płatki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia miksujemy płatki z wodą w której się moczyły. Przez sitko o cienkich oczkach oddzielamy pozostałe płatki od mleka. Na sam koniec może dodać pól łyżeczki cukru.

8 komentarzy:

  1. Też robię, moje ulubione ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam mleko sojowe, ale owsianego nigdy nie próbowałam:) https://le-royaume-de-anna-natalia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robię :) jest fajne i gęste :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Próbowałam, ale zawsze mi fermentuje :(

    OdpowiedzUsuń
  5. owsianego jeszcze nie próbowałam, czas nadrobić zaleglości

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis jestem ciekawa smaku tego mleka.

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę wypróbować mama własnie ma chemioterapie i nie może krowiego mleka.

    OdpowiedzUsuń