czerwca 12, 2018

CIASTO NA OLEJU Z CZEREŚNIAMI Z BABCINEGO ZESZYTU

W sklepach nareszcie pojawiły się czereśnie w normalnych cenach. Od razu więc pobiegłam do sklepu aby przygotować z nimi ciasto. Ciasto z tzw "babcinego zeszytu". Ciasto na oleju przygotowywane było jak byłam małym dzieckiem i miałam ochotę na ciasto. Ciasto jest miękkie, wilgotne i wspaniale smakuje. Ciasto na oleju przygotowujemy szybko więc na spokojnie możemy przygotować go jak goście zadzwonią, że za godzinę będą u Was.

Ciasto możemy przygotować z naszych ulubionych owoców (truskawki, morele, maliny, jagody, brzoskwinie, jabłka, gruszki itp). Poza sezonem idealnie sprawdzą się owoce mrożone a latem świeże. Osobiście uwielbiam to ciasto z jagodami a także z czereśniami. Jako, że jeszcze nie spotkałam jagód to czereśnie zagrały tutaj swoją rolę.
Składniki:
4 jajka
1 7/8 szklanki mąki
1 szklanka oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g czereśni
100 g cukru


 
Jajka z cukrem bić do momentu aż piana będzie puszysta. Cały czas miksując dodawać stopniowo olej. 

Dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia się składników. 
Czereśnie umyć, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę.

Ciasto przelać do formy. Na sam wierzch dodać czereśnie. Piec 40 minut w 180 st. C.

4 komentarze:

  1. Aj te twoje zdjęcia. Bardzo zachęcają do natychmiastowego jedzenia ❤️

    OdpowiedzUsuń
  2. lubie takie ciasta nie tylko dla smaku i szybkości robienia ale też dla tego że nie tylko czereśnie można w nie włożyć:D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.