lipca 23, 2018

BABKA KAKAOWA Z JAGODAMI I WIŚNIAMI

Sezon na jagody pomału się kończy. Na targu znalazłam już ostatnie partie jagód. Kupiłam ich więcej aby zamrozić je na zimę a przy tym przygotować coś słodkiego.

Babka jest wilgotna, puszysta i łatwa w przygotowaniu. Jest idealna do popołudniowej kawy czy na ploty z przyjaciółkami. 
Składniki:
125 g miękkiego masła
3/4 szkl. cukru
2 jajka
100 g roztopionej czekolady
1 1/4 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki kakao
1/2 szkl. mleka
100 g wiśni
100 ml jagód
50 g posiekanej czekolady

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Po ok 7 minutach ubijania dodawać po 1 jajku cały czas mieszając. Mąkę przesiać z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i kakao. 

Do puszystej masy dodać roztopioną czekoladę. wymieszać do połączenia się składników. Dodać suche składniki w małych ilościach na przemian dolewając po odrobinie mleka. Do ciasta dodać wydrylowane wiśnię, jagody praz posiekaną czekoladę.

Ciasto wylewamy do keksówki na wysokość 2/3 formy. Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C. Po 50 minutach włożyć patyczek i sprawdzić czy jest suchy. Jeżeli jest mokry piec do suchego patyczka.


1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz.