lipca 18, 2018

CUKINIA FASZEROWANA TUŃCZYKIEM, SZAŁWIĄ I MAKARONEM

Cukinia to jedno ze smaczniejszych warzyw na polskim stole. W wersji faszerowanej to hit ponieważ jest to danie smaczne, łatwe i lekkie. Cukinia jest dostępna w sklepach cały rok więc bez problemu możemy przygotować ją nie tylko latem.


Cukinia okrągła Tondo Chiaro di Nizza wyróżnia się pięknym kulistym kształtem. Nafaszerowałam ją tuńczykiem, makaronem łezki Arc Pol i szałwią. Całe danie wyszło lekkie i pyszne. Makaron łezki idealnie sprawdzi się w sałatkach i przystawkach. 


Składniki:
120 g makaronu Łezki Arc Pol
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
pól op. ricotty
1/2 pęczka szałwii
3-4 cukinie kuliste
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 jajko
sól
pieprz
garść sera żółtego startego


Makaron łezki Arc Pol gotujemy. Z cukinii ściąć kapelusze i wydrążyć środek. 


Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy tuńczyk, przyprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekaną szałwią. Jajko roztrzepujemy. Dodajemy do jajka ser ricotta oraz podduszonego tuńczyka z szalotką. Dodajemy ugotowany makaron łezki Arc Pol. Wymieszać.

Każdą cukinię nafaszerować makaronem z tuńczykiem oraz posypać odrobiną sera żółtego. Piec ok 30 minut gdy cukinia zmięknie.



 Post powstał we współpracą z:



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każdy komentarz.