lipca 02, 2018

BABKA PIASKOWA PORZECZKOWA

Lubicie porzeczki? Ja za czarnymi nie przepadam ale czerwone mogę pochłaniać garściami. Co roku przygotowuje babkę piaskową. Sprawdzi się zarówno z jagodami, malinami, truskawkami czy morelami. Można użyć owoców mrożonych jak i świeżych. 
Czasami dodaje też posiekaną czekoladę czy orzechy. Babka jest prosta w przygotowaniu, szybka i smaczna. 

Składniki:
250 g miękkiego masła
200 g cukru
4 jajka
3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
350 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g porzeczek czerwonych
1 łyżka mąki do obtoczenia owoców
160 ml śmietany 12%

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Przez ok 4 minut utrzeć na najwyższych obrotach masło z cukrem. Zmniejszamy obroty na małe i dodajemy po 1 jajku. Jak jajko dokładnie wmiesza się w ciasto dodajemy kolejne jajko.

Do masy dodać aromat waniliowy i wymieszać. Połowę mąki wsypać do masy, wymieszać do połączenia się składników. Dodać śmietanę i wymieszać krótko. Dodać pozostałą mąkę i krótko wymieszać.

Owoce obtaczamy w mące. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy masę do formy, wyrównujemy i pieczemy ok 60 minut w temp. 180 st C. Po wyjęciu z piekarnika odstawić babkę do wystudzenia.

MOJA RADA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

14 komentarzy:

  1. bardzo lubię babki piaskowe, często robię z kakao, z porzeczkami jeszcze nie eksperymentowałam, już mam na nią ochotę !

    OdpowiedzUsuń
  2. lubie babki a ta wygląda wyjątkowo

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię porzeczki w ciastach i deserach - przełamują słodycz swoim kwaśnym smakiem

    OdpowiedzUsuń
  4. Po niedzieli kupuję porzeczki i ją piekę. Widziałam ją już u Ciebie na fb i narobiła mi niesamowitego apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam wypieki z porzeczkami!

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie myślałam, żeby w ten sposób wykorzystać porzeeczki:) Super!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio robiłam podobnie ciacho z czerwoną porzeczka w formie placka, ale z jogurtem zamiast śmietany. Twoja babka wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Na zdjęciu wygląda puszyście i szalenie kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czerwone porzeczki sprawdzają się idealnie do przełamania słodyczy ciasta :) Na pewno jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię takie puszyste ciacha z kwaśnymi dodatkami. Szybki inprosty przepis. Spróbuję 😁

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaka cudowna babka! Musi być przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam piaskowe babki! a porzeczkami jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniale wygląda :) musze koniecznie zrobić taką z sezonowymi owocami!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.