lipca 04, 2018

TORTELLINI ZE SZPINAKIEM, POMIDORKAMI I PORZECZKAMI

Większość osób nie lubi szpinaku bo kojarzy się z przedszkolem. Dzieci były zmuszane do jedzenie zielonej papki. Ja w dzieciństwie nie lubiłam szpinaku w postaci przedszkolnej ale miałam na tyle mądrych rodziców, ze nigdy nie zmuszali mnie do jego jedzenia. Przez kilka lat nie byłam w stanie jeść go pod żadną postacią. 2 lata temu jednak w jednej z restauracji kucharz przygotował gnocchi ze szpinakiem i serem. Zaryzykowałam zamówienie tego i była to najlepsza wersja gnocchi jaką miałam okazję jeść.
Okazało się, że szpinak dobrze przygotowany jest smaczny. Ja zapraszam Was na tortellini z serem podane ze szpinakiem, pomidorkami cherry i porzeczką. Tortellini z serem dostałam od firmy Arc Pol. Zazwyczaj przygotowałam takie pierożki sama jednak te Arc Pol zachwyciły mnie smakiem i konsystencją. Cienkie ciasta i idealna ilość farszu sprawia, że mamy Włochy u siebie w domu.
 
Składniki:
3 garście szpinaki świeżego
12 sztuk pomidorków cherry
garść czerwonych porzeczek
2 łyżki masła klarowanego
200 ml śmietany 12%
sól
pieprz
1 ząbek czosnku


Tortellini Arc Pol z serem ugotuj do momentu aż wypłyną na powierzchnię wody. Na patelni rozgrzać masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ugotowane tortellini z serem Arc Pol. Podsmażyć.

Pomidorki przekroić na pół. Dodać na patelnię wraz ze szpinakiem i śmietaną. Dusić do momentu aż szpinak zmięknie. Co jakiś czas mieszamy. Dodajemy porzeczki, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy 1 minutę.

Podajemy ciepłe.





Wpis powstał wspólnie z
http://arc-pol.com.pl/

16 komentarzy:

  1. I super! Obiad gotowy w kilkanaście minut!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne danie. Idealne na szybki obiad, a nawet do zabrania ze sobą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szpinak. Takie połączenie bardzo mi odpowiada ❤

    OdpowiedzUsuń
  4. Szpinak, pomidorki i porzeczki to pyszne połączenie!
    Jestem na tak.

    OdpowiedzUsuń
  5. Szpinak i porzeczki? Ciekawe jak smakuje takie połączenie! Muszę koniecznie wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe połączenie składników, sama nie odważyłabym się chyba takiego dania skomponować. Choć dzieciom może zasmakować... spróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię nieoczywiste połączenia. Lubię kiedy coś z pozoru nie pasuje, a potem okazuje się, że był to strzał w dziesiątkę! Warte wypróbowania. Tortellini są zawsze na czasie!

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny obiad! A dodatek porzeczek musi smakować genialnie :) namówiłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowite brzmi, bo ja lubię szpinak w dobrych zestawieniach. Nie robilro jeszcze tortellini, a większość które kupowałam były niedobre, żeby nie powiedzieć,że ohydne... 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście jadłam same dobre. Może skusisz się na własnoręczne wykonanie?

      Usuń
  10. Kiedy już nie jadłam tortellini! A szpinak lubię ale dobrze przygotowany

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja szpinak uwielbiam, moje dzieci też! ;) To coś dla nas, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja uwielbiam szpinak i włoskie klimaty więc z chęcią spróbuję Twojego przepisu 😁

    OdpowiedzUsuń
  13. Często sięgam po tortellini, gdy nie mam pomysłu na obiad! Następnym razem wykorzystam przygotuje je według Twojego przepisu ��

    OdpowiedzUsuń
  14. a ja nie mam takich wspomnień z dzieciństwa, bo nie jadano u nas szpinaku. Teraz za to chętnie zjadamy ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.